Israël boos over benaming startplaats Grande Partenza, organisatie past naam aan
Mauro Vegni - Foto: Foto LaPresse -Stefano De Grandis
donderdag 30 november 2017 om 13:00

Israël boos over benaming startplaats Grande Partenza, organisatie past naam aan

De presentatie van het parcours van de Giro d’Italia is niet in goede aarde gevallen in Israël. Dat meldt persbureau AFP. De Giro start volgend jaar in Israël en bij de bekendmaking van het parcours werd de startplaats aangekondigd als West-Jeruzalem. Israël is hier verbolgen over en dreigt de samenwerking op te zeggen.

Het Palestijnse Oost-Jeruzalem werd in 1967 geannexeerd door Israël. In 1980 werd Jeruzalem door het Israëlische parlement als ‘ondeelbare hoofdstad van Israël’ uitgeroepen. Dit besluit is echter niet erkend door de Verenigde Naties.

Minister van Sport en Cultuur Miri Regev en minister van Toerisme Yariv Levin hebben aangekondigd dat de overheid zich terugtrekt wanneer de benaming niet wordt aangepast. “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Er is geen oost of west”, klinkt het. “Dit is een schending van de gemaakte afspraken.”

Organisator RCS koos in samenspraak met het Italiaanse ministerie voor buitenlandse zaken voor deze benaming. “We willen een sportevenement zijn en wegblijven van politieke discussies”, vertelde koerdirecteur Mauro Vegni eerder aan Associated Press.

Update 13:00
De organisatie heeft inmiddels via een persbericht laten weten voortaan de naam ‘Jeruzalem’ te gebruiken. “Tijdens de presentatie hebben wij de benaming West-Jeruzalem gebruikt, omdat de etappe plaats zal vinden in dit gedeelte van de stad”, klinkt het. “Deze specifieke benaming is nu ontdaan van enige politieke waarde en verwijderd uit al het materiaal omtrent de Giro d’Italia.”

RIDE Magazine
122 Reacties
Sorteer op:
30 november 2017 11:22
@mollemarijden, mee eens. Ze zoeken hiermee de discussie/problemen die er van komen zelf op. Die zie je van een kilometer afstand aankomen, terecht of onterecht. Al hadden ze zoals Maenhout zegt het best in Tel Aviv kunnen starten en Jerusalem niet aandoen.

@kirsipuu, daar deed me deze situatie ook gelijk aan denken. Al is het conflict Israel/Palestina iets gecompliceerd denk ik doordat ze dezelfde hoofdstad delen/opeisen en er ook beiden daadwerkelijk wonen.
30 november 2017 11:27
Wat media aandacht voor de Giro is zo geregeld, dat blijkt maar weer.
30 november 2017 11:30
Ik pleit voor deze aanpassing:

ITT van Betlehem (symbolisch qua naam) in Galilea via Nazareth naar het meer van Galilea. Unieke boni te verdienen door de echt gelovige renners die het meer overfietsen.
30 november 2017 11:31
Laat sport zo ver mogelijk wegblijven van politieke rompslomp, zeker in het Midden-Oosten!
Geld terug storten en wegwezen daar! Shalom en vaffanculo d'r mee!
30 november 2017 11:34
Dan zeg je toch gewoon 'het westelijk deel van Jeruzalem' ipv 'West-Jeruzalem'...
30 november 2017 11:34
Jesus, wat doen we daar?
30 november 2017 11:38
@Simon1, daar ben je een ruime 2000 jaar te laat mee ;)
30 november 2017 11:47
Ik ben om. Start maar ergens anders.
30 november 2017 11:49
Christian Prudhomme en de ASO zitten nu stilletjes in hun vuistjes te lachen omtrent dit circus en Eurosport gaat met zijn handen in het zitten door de negatieve reclame.
30 november 2017 11:52
@Xill,

Nee. Zo simpel is het niet. Eerst even inlezen in de materie alvorens te reageren?
30 november 2017 11:59
Voor de zekerheid nog even nagekeken. Er wordt nooit gesproken over "West-Jeruzalem". Waarom moet Italië nu ineens "roomser dan de paus" zijn? Terecht dat men in Israël wil dat we nu ook gewoon over Jeruzalem spreken.
En verder vind ik het uitermate irritant dat als het over Israël en vroeger over Zuid-Afrika gaat of ging dat we bij sport de politiek met de haren erbij slepen. Ja er valt genoeg op Israël aan te merken net zoals er op heel veel landen in deze wereld het nodige valt aan te merken, maar doe dan dan NIET hier s.v.p.! Er zijn genoeg plekken waar je het over politiek kan hebben, ik wil gewoon genieten van mooie sport. En als nu dan een keer starten in Israël, prima! We hebben binnenkort een WK in Rusland (annexatie van de Krim, illegale inmenging in een intern conflict in Oost-Oekraine, illegale inmenging in conflicten in Georgië (Abchazië, Zuid-Ossetië) en een WK in 2022 in Qatar, gelukkig is daar alles dik in orde.......
30 november 2017 12:03
Er worden hier door diverse panel leden een grote denkfout gemaakt.
Een grote wielerronde organiseren kost geld, heel veel geld.
Vandaar dat men meestal om het jaar naar een ander land uitwijkt.
Of het nu om de Giro gaat of de Tour is verhaal is hetzelfde.
De Vuelta heeft dit minder vooral de aantrekking kracht is daar minder voor.
Als de ASO de Vuelta niet had overgenomen was deze er mogelijk niet meer geweest.
Israel betaald veel voor de Giro dat zal de doorslag voor de3 Giro organisatie zijn geweest.
Daar staan afspraken in daar ga je niet omdat de Italiaanse regering dat beter uitkomt de boel veranderen.
Israel laat zich niet de les lezen door de VN en andere dubieuze clubjes.
Anders is het einde oefening voor hun.
30 november 2017 12:04
Er lopen hier gewoon teveel hardleerse mensen rond die niet kunnen of willen snappen dat Israël gewoon een stuk grond is van Palestina voorheen gelegen in het Ottomaanse Rijk, dat door de VN is afgenomen van de Palestijnen in 1947 en dat dat aan de Israëliërs is geschonken.

Hoe zouden de hardleerse forumleden het vinden als de heer Rutte hen nu komt vertellen dat ik vanaf nu voor 30% eigenaar ben van alles wat ze hebben ?
30 november 2017 12:13
@UrbanSteel, het is niet afgenomen van het Ottomaanse Rijk door de VN maar de regio die Palestina wordt genoemd is in 1920 onder Brits Mandaat gevallen. Ten oosten van de rivier de Jordaan werd vervolgens afgestaan aan Jordanie en deel van dat land.

De regio werd toen onder VN mandaat geplaatst en er werd besloten een deel voor de Arabieren en de Joden te regelen met Jerusalem onder VN bestuur. De Arabische leiders gingen hier niet mee akkoord en toen Israel een onafhankelijke staat uitriepen in 1948 vielen de omringende landen het meteen binnen.
30 november 2017 12:15
geschiedenis is naast wielrennen een tweede hobby voor veel flitsers zie ik. :p
30 november 2017 12:17
Dit is echt prachtig. Zijn er nog een paar naïevelingen over die vinden dat je sport en politiek gescheiden moet houden? Hahaha.
30 november 2017 12:18
Quote:
“Dit is een schending van de gemaakte afspraken.”

En dit zegt Israël? Het land dat andermans land inpikt? Laat ze eerst maar eens de grenzen van 1947 respecteren en al het onrechtmatig afgepakte land teruggeven aan de Palestijnen, inclusief Oost-Jerusalem. Misschien dat de Giro beter kan starten in Kosovo, Turks Cyprus of in Grieks Macedonië...
30 november 2017 12:21
Er zijn lieden die het bestaan van Israel niet begrijpen, de Joden hebben de Shoah, de Holocaust mee gemaakt een derde vervolging van dien aard wil men nooit meer.
In Nederland is het veiliger om met een hoofddoek dan met een keppeltje op te lopen.
Een toestand die een tiental jaren niet denkbaar was, de rest van Europa vooral West Europa is niet anders.
Israel moet hun huis hun veilige plek zijn dat is hun enige garantie in deze wereld.
30 november 2017 12:38
Apart, de stad heet toch gewoon Jeruzalem. Het "west" er aan toevoegen is juist politieke discussie aanwakkeren.
30 november 2017 12:49
@Molvin
Het Ottomaanse Rijk is opgesplist na de eerste wereldoorlog door hun medewerking aan de Duitsers . De Franse en Engelsen kregen het mandaat van de VN ( de Westerse wereld ) over zo ongeveer alles wat het nu huidige Turkije kwijt is waaronder Palestina en na de tweede wereld oorlog kreeg Israël een stuk grond gelegen in Palestina van het/de Westerse VN.

Verder verloop via wiki ; Op 3 september 1947 kwam de UNSCOP met een verslag, waarin het plan was opgenomen om het Mandaatgebied Palestina te verdelen in een Arabische staat (42,9%), een Joodse staat (56,4%), en Jeruzalem (0,7%) onder internationaal bestuur. De grootste Joodse delegaties gingen hiermee akkoord, maar de Arabische delegaties weigerden een tweestatenoplossing omdat zij Palestina als een geheel wilden houden, en een in verhouding te klein deel kregen toegewezen.[10] Op 29 november 1947 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het verdelingsplan aan als resolutie 181. Nadat bekend was geworden dat resolutie 181 niet geaccepteerd werd door de Arabische delegaties, brak er een burgeroorlog uit tussen Joodse en Palestijns-Arabische gemeenschappen in het Mandaatgebied.

Enkele uren voordat het Britse mandaat officieel afliep riep de Joodse gemeenschap onder leiding van David Ben-Gurion op 14 mei 1948 de onafhankelijke staat Israël uit.[11] Vervolgens vielen troepen uit omringende Arabische landen Palestina binnen en bevochten de Israëlische troepen, wat de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 werd. Het Israëlische leger wist de Arabische troepen te verslaan. Daarbij veroverde Israël 78% van het grondgebied, waaronder West-Jeruzalem, aanzienlijk meer dan in resolutie 181 voor een Joodse staat was vastgelegd.[10]
30 november 2017 12:53
Op de website van de Giro d'Italia staat gewoon alleen Jerusalem: http://www.giroditalia.it/it/tappa/tappa-1-2018-2/
Is het al veranderd of hebben ze alleen op de presentatie andere kaartjes gebruikt?
30 november 2017 12:55
Lijkt me logisch dat de organisatie gewoon de afspraken van de VN hanteert. Jammer dat Israël daar zo huilerig over moet doen. Het land moet begrijpen dat zo'n evenement er is om het land als een aantrekkelijke vakantiebestemming te tonen, niet om politieke propaganda te bedrijven.
30 november 2017 12:58
Quote:
Jovic - 30 november 2017 om 12:21
Er zijn lieden die het bestaan van Israel niet begrijpen, de Joden hebben de Shoah, de Holocaust mee gemaakt een derde vervolging van dien aard wil men nooit meer.

Dus daarom moet je andere volkeren verdrijven?
30 november 2017 13:04
Inpakken en wegwezen! Prachtige start aan de voet van de Etna!
30 november 2017 13:08
Sport verbroedert.
Sport en politiek verbroedert niet.
De Israelische historie is niet zo interessant voor de discussie.
Maar wel hoe het huidige regime hier nu over denkt.
En dan blijkt dat de sport wordt meegetrokken in een politieke discussie die niet gewonnen kan worden.
Was van begin af al te voorspellen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.