Iván García Cortina reageert op beschuldiging Wout Poels: “Volkomen oneerlijk”
Iván García Cortina in de voorbije Ronde van Catalonië - foto: Cor Vos
zaterdag 30 maart 2024 om 14:49

Iván García Cortina reageert op beschuldiging Wout Poels: “Volkomen oneerlijk”

Wout Poels was na de Ronde van Catalonië niet blij met Iván García Cortina. De Spanjaard van Movistar zou Poels tijdens de Ronde van Catalonië een vuistslag hebben gegeven. Cortina heeft nu, in gesprek met sportkrant AS, gereageerd op de beschuldiging van de Nederlander.

Wat is er nu precies gebeurd in de voorbije Ronde van Catalonië? “Tijdens de op één na laatste dag zat er na dertien kilometer een technische afdaling in het parcours”, begon Poels zijn verhaal in de AD-podcast In Koers. “Iedereen wil daar voorin zitten, dus het was dringen. Toen zette Iván Cortina van Movistar zich er vlak voor de top tussen. Hij ging rechtop zitten en haalt vol met een vuistslag uit op mijn bovenarm.”

“Hij sloeg me echt keihard en dat deed nog best wel pijn ook. Dus ik had vervolgens een flinke ruzie met hem. Ik vroeg waarom hij dat nou deed. Hij zei dat het altijd hetzelfde liedje is met mij. Maar ik rijd nooit met hem bergop, want hij is er meestal al vanaf gereden. We hebben vaak kritiek op organisatoren, omdat de parcoursen niet veilig zijn en dan heb je zo’n renner die gewoon echt een vuistslag geeft. Dat kan niet.”

Woord tegen woord
De Spaanse pers besloot ook de andere hoofdrolspeler, García Cortina, te polsen voor een reactie. Die laatste deed zijn verhaal op een persconferentie in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen. “Wat er gebeurde in de Ronde van Catalonië was volkomen oneerlijk, vanwege de manier waarop de juryleden handelden. En omdat het uiteindelijk hun woord tegen het mijne was.”

De Spanjaard legt daarna uit wat er volgens hem precies is gebeurd. “Op de top van een bergpas zat ik achter de eerste renner van Soudal Quick-Step. Om de renners van deze ploeg niet in de greppel te rijden, heb ik ze bij de eerste bocht wat ruimte gegeven. Op dat moment, toen ik uit de bocht kwam, moest ik hard aanzetten om mijn positie te heroveren.”

“Er was een renner van Bahrain Victorious, met Poels achter hem. Toen ik ze wilde passeren, begon Wout ineens te sprinten, zodat ik ze niet voorbij zou gaan. Ik raakte vervolgens zijn stuur aan, bij een snelheid van 65 kilometer per uur. Ik was er niet erg blij mee.”

Poels besloot na het incident een klacht in te dienen bij de wedstrijdjury. “Hij kwam goed weg met een boete van 300 Zwitserse Frank en wat UCI-punten aftrek. Dat viel me een beetje tegen”, aldus de renner van Bahrain Victorious.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.