Izagirre wint voor eigen volk: “Eindelijk is het gelukt!”
foto: Cor Vos
zondag 14 april 2019 om 08:37

Izagirre wint voor eigen volk: “Eindelijk is het gelukt!”

Ion Izagirre kwam, zag en overwon in de Ronde van het Baskenland. Voor de 30-jarige renner van Astana is het een bijzondere overwinning, aangezien hij de eerste Bask is sinds Iban Mayo (2003) die het eindklassement wist te winnen. “Het is eindelijk gelukt!”, zo laat een dolblije Izagirre weten.

De Basken konden in Eibar eindelijk weer juichen. Voor het eerst in zestien(!) jaar wist een thuisrenner weer de Ronde van het Baskenland te winnen. Izagirre deed dit na een geslaagde aanval in de slotetappe. “We wisten dat we iets moesten doen”, zo kijkt de winnaar terug op zijn geslaagde coup.

“De etappe leende zich namelijk voor vuurwerk. We reden tactisch een hele sterke wedstrijd. De ploeg wist mij en Jakob (Fuglsang) in een uitstekende positie af te zetten, zodat we ook konden aanvallen.” Het was uiteindelijk de Deen die op 65 kilometer van de streep versnelde.

Het was al snel duidelijk dat leider Emanuel Buchmann op zijn tandvlees reed. Izagirre wist zodoende steeds verder uit te lopen, mede door het beulswerk van zijn ploeggenoot Fuglsang. “Ik moet Jakob bedanken”, aldus de Bask. “Hij reed een fantastische etappe. Dit is echt een teamoverwinning.”

Eindwinnaar Ion Izagirre omhelst een ploeggenoot – foto: Cor Vos

Izagirre en Astana blijven maar winnen 
Izagirre – die al drie keer op het podium stond van de Ronde van het Baskenland – is bezig aan een uitstekend seizoen. Zo won de allrounder eerder al het eindklassement van de Ronde van Valencia. Daarnaast was hij de beste in de slotetappe van Parijs-Nice. Verder werd hij tweede in de Ruta del Sol, achter zijn ploeggenoot Fuglsang.

Voor zijn werkgever Astana is het alweer de negende(!) eindzege in een meerdaagse wielerwedstrijd. Eerder won de Kazachse formatie onder meer de Tour Colombia en de Ronde van Catalonië. Astana staat inmiddels op 22 seizoenszeges, evenveel als die andere succesformatie: Deceuninck-Quick-Step.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.