Jakob Fuglsang soleert naar winst in Luik-Bastenaken-Luik
foto: Cor Vos
zondag 28 april 2019 om 17:01

Jakob Fuglsang soleert naar winst in Luik-Bastenaken-Luik

Jakob Fuglsang heeft in Luik-Bastenaken-Luik een kroon gezet op zijn indrukwekkende voorjaar. Na een derde plaats in de Amstel Gold Race en een tweede plek in de Waalse Pijl pakte de Deen van Astana na een knappe solo de winst op het vernieuwde parcours in La Doyenne. Davide Formolo (BORA-hansgrohe) werd tweede op een halve minuut achterstand, waarna Formolo’s ploegmaat Maximilian Schachmann de sprint voor plek drie won.

Vroege kopgroep
Al kort na de start ontstond er een kopgroep van zes renners. De Belg Kevin Deltombe (Sport Vlaanderen-Baloise), de Fransen Julien Bernard (Trek-Segafredo) en Jérémy Maison (Arkéa-Samsic), de Zweed Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ), de Italiaan Andrea Pasqualon (Wanty-Gobert) en de Nederlander Mathijs Paasschens (Wallonie-Bruxelles) 
kregen al snel gezelschap van de Fransman Lilian Calmejane (Total Direct Energie) en de Belg Kenny Molly (Wallonie Bruxelles), waardoor er een kopgroep van acht ontstond. De acht kregen de zegen van het peloton en reden een voorsprong van meer dan acht minuten bij elkaar.

De vroege vluchters – foto: Cor Vos

Het regent en het regent opgaves
Het koude en regenachtige weer zorgde voor de nodige opgaves. Onderweg knepen onder meer Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma) en Dan Martin (UAE Emirates) vroegtijdig in de remmen. Met nog honderd kilometer te gaan gooide ook wereldkampioen Alejandro Valverde de handdoek in de ring. Er werd ook nog een val gemeld van Robert Gesink, die naar het ziekenhuis werd afgevoerd.

Door Deceuninck-Quick-Step en Bahrain Merida werd het peloton in de natte heuvelzone in stukken getrokken. Vooraan bleek Bernard de sterkste, gevolgd door Paasschens, die op 75 kilometer van de meet gegrepen werd door het voorste peloton. Overal was het een afvalkoers, die vaak aangevoerd werd door de troepen van Alaphilippe. Een groepje van twintig maakte zich los, waaruit Greg Van Avermaet nog even een aanval plaatste.

Kangert kleurt de finale
Toch kwam alles op zestig kilometer van de meet bij elkaar op de Col du Rosier. EF Education First wilde de koers hard maken: Tanel Kangert en Omar Fraile vielen aan en kregen Carlos Verona, Winner Anacona, Michael Albasini, David De la Cruz, Bjorg Lambrecht, Benoît Cosnefroy, Damiano Caruso en Alessandro De Marchi. Dat zorgde voor een gevaarlijke kopgroep van tien met een halve minuut voorsprong.

Het groepje met Bjorg Lambrecht openden de finale vroeg – foto: Cor Vos

Met een voorsprong van 45 tellen begonnen de koplopers aan La Redoute, maar daar bleef een aanval van een van de favorieten uit. Kangert bleef na de klim wel vlak voor zijn medevluchters uitrijden en dat duurde wellicht wat langer dan de Est zelf had gedacht. Op de Côte de Forges was het Patrick Konrad die de oversteek maakte naar Kangert.

Regenrijder Wellens probeert het vroeg
Tim Wellens en Daryl Impey gingen in de achtervolging op 23 kilometer van het einde, waarna getwijfeld werd in het peloton. Binnen no time sloten Wellens en Impey aan bij de koplopers, met zes man van Astana op kop in het peloton. Met een verschil van twaalf seconden begonnen beide groepen aan de Roche-aux-Faucons, de laatste klim van de dag. Regenrijder pur sang Wellens ging meteen solo, maar werd nog voor de top gepakt door de voorste rangen van het peloton.

Fuglsang voert de forcing op de laatste klim – foto: Cor Vos

Fuglsang neemt het heft in eigen hand
Door sleurwerk van Jakob Fuglsang op de steile flanken van Roche-aux-Faucons moest Alaphilippe passen. Alleen Michael Woods en Davide Formolo konden de Deen volgen, maar op een vals plat stuk kort na de top reed Fuglsang eerst Woods en daarna ook Formolo kloek uit het wiel. De Italiaan en de Canadees hadden geen antwoord en zagen het blauwe Astana-truitje steeds verder uit beeld geraken.

In een natte afdaling op 4,5 kilometer van het einde was het nog even heel spannend. Op het natte wegdek slipte Fuglsang weg en leek hij te vallen, maar hij herstelde zich erg snel. Toch zal zijn hartslag even een sprongetje gemaakt hebben op dat moment. Vervolgens reed hij met een voorsprong van 25 seconden de straten van Luik in, op weg naar de nieuwe aankomst.

BORA-hansgrohe met twee man op het podium
Davide Formolo hield nog stand; hij werd tweede op een halve minuut. Weer een halve minuut daarachter werd gesprint om de laatste podiumplek. Die spurt werd gewonnen door Maximilian Schachmann, waardoor twee BORA-hansgrohe-renners op het podium verschenen. De beste Belg was Dylan Teuns op plek negen, Wout Poels was de beste Nederlander op de tiende plaats.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.