Jakob Söderqvist verovert eerste leiderstrui in openingstijdrit Giro Next Gen 2024
foto: LaPresse
zondag 9 juni 2024 om 15:57

Jakob Söderqvist verovert eerste leiderstrui in openingstijdrit Giro Next Gen 2024

Jakob Söderqvist is de eerste drager van de roze leiderstrui in de Giro Next Gen 2024. De Zweedse tijdrijder van het opleidingsteam van Lidl-Trek noteerde de snelste tijd in de openingstijdrit van 8,8 kilometer.

Het was vandaag tijd voor de eerste etappe in de Giro Next Gen 2024. Dat betekent vanaf vandaag acht dagen lang koers tussen de beste beloften ter wereld. Net als vorig jaar trapt de Italiaanse rittenkoers af met een korte tijdrit. Toen wist Alec Segaert voor het eerste Belgische succes van de week te zorgen. Op dag vier stond een zware etappe met bergop aankomst op de Stelvio op het programma. Johannes Staune-Mittet pakte daar de ritzege en de roze trui en besloot deze niet meer af te staan.

Ook dit jaar was het dus uitkijken naar tijdritspecialisten op de eerste dag. Over een parcours van 8,8 kilometer van en naar Aosta moesten vandaag honderd hoogtemeters worden afgewerkt. Het grootste gedeelte van dit hoogteverschil werd halverwege de chrono rond de enige tussentijdsmeting afgelegd. Dit meetpunt lag na vijf kilometers.

De snelste tijd stond lange tijd op de naam van Jakob Söderqvist. De 21-jarige Zweed van Lidl-Trek Future Racing staat te boek als specialist op de tijdrit en wist dit jaar onder andere al de individuele race tegen de klok in Flèche du Sud te winnen. De Belg Jarno Widar – kanshebber voor de eindzege – moest halverwege de dag twintig seconden toegeven op de Zweedse lijstaanvoerder. Het bracht de 18-jarige Belg van het development team van Lotto-Dstny een tijdelijke eerste plek in het klassement van de Maglia Bianca.

Tijmen Graat, een andere kanshebber op de eindwinst, was inmiddels op 58 seconden van Söderqvist gestrand. De Nederlander van het development team van Visma | Lease a Bike moest zodoende al flink wat tijd toegeven op andere klassementsmannen, waaronder zijn Noorse teamgenoot Jørgen Nordhagen. Hij finishte 22 seconden voor Graat. Ondertussen werd het ook spannend in de strijd om de hotseat omdat Andrea Raccagni Noviero de Zweedse Söderqvist tot op zes seconden kon naderen.

Söderqvist in het roze?
Het leek er steeds meer op dat Söderqvist de eerste roze leiderstrui mocht gaan dragen. Al was het nog wel tijd voor wereldkampioen tijdrijden bij de beloften, Oscar Chamberlain. De Australiër van het opleidingsteam van Decathlon-AG2R kon niet overtuigen en moest meer dan dertig seconden toegeven op de Zweedse lijstaanvoerder. Niks leek een etappeoverwinning voor de renner in dienst van Lidl-Trek nog in de weg te zitten.

De laatste renner die van start ging was Killian Verschuren. De 21-jarige Fransman van het opleidingsteam van Decathlon-AG2R was op voorhand geen grote kanshebber op de ritzege in Aosta en bleek ook niet in de buurt van de tijd van Söderqvist te kunnen komen.

+ 1:49
98