Sloveens feestje na proloog Romandië: Tratnik verslaat Roglic
foto: Bettiniphoto/Bahrain Merida
dinsdag 30 april 2019 om 17:32

Sloveens feestje na proloog Romandië: Tratnik verslaat Roglic

Sloveens succes in de Ronde van Romandië! Niet Primoz Roglič, maar Jan Tratnik wist de proloog in Neuchâtel te winnen. De renner van Bahrain Merida was na bijna vier kilometer één seconde sneller dan zijn bekendere landgenoot. Die laatste deed wel uitstekende zaken in het klassement.

De 73e editie van de Ronde van Romandië begon vanmiddag met een korte proloog in de binnenstad van Neuchâtel. Grote verschillen werden er niet verwacht, maar een etappezege is altijd mooi meegenomen! Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts, thuisfavoriet Stefan Küng en titelverdediger Primož Roglič waren op papier grote kanshebbers.

Hoe het parcours eruit zag? “Krankzinnig”, aldus deelnemer en schaduwfavoriet Alex Dowsett. De Brit van Katusha-Alpecin was duidelijk geen fan van de omloop, die bestond uit enkele scherpe bochten, kasseien, een verraderlijke chicane én een kort klimmetje. Een pittig parcours, waarin valpartijen op de loer lagen.

Favoriet Campenaerts valt 
Campenaerts kan er helaas over meepraten. De Belg was een van de topfavorieten voor de dagzege, maar de Europees kampioen viel in een van de vele bochten. De renner van Lotto Soudal kon hierdoor een goede uitslag vergeten. Een ploeggenoot van Campenaerts – Thomas de Gendt – kende een betere dag.

De aanvalslustige Belg klokte namelijk een tijd van 5:15, waardoor hij voor even in de hotseat mocht plaatsnemen. Maar niet voor lang, aangezien Cameron Meyer met enkele honderdsten onder zijn tijd wist te duiken. Maar ook de Australiër mocht al snel weer terug naar de ploegbus van Mitchelton-Scott…

Tony Martin klokt de snelste tijd 
Het was namelijk Rui Costa die de snelste tijd wist te realiseren. De oud-wereldkampioen kwam binnen na 5:12, drie seconden sneller dan concullega Meyer. Was dit genoeg voor de overwinning? Nee, want Tony Martin bleek nog sneller aan de meet. De viervoudig wereldkampioen tijdrijden noteerde 5:10.

De coureur van Jumbo-Visma is normaal een man voor de langere tijdritten, maar Der Tony liet vandaag zien ook over de nodige explosiviteit en snelheid te beschikken. Maar zegezeker was de Duitser niet, aangezien renners als Carlos Betancur en Sonny Colbrelli bijna onder zijn tijd wisten te duiken.

Bohli schittert voor eigen volk, maar Roglič is sneller 
Het was wachten op de overige grote kanonnen, zoals Tom Bohli. De jonge Zwitser greep vorig jaar nét naast de zege in de openingstijdrit in Fribourg, en was dus gebrand op revanche. En de renner van UAE Emirates stelde niet teleur. Sterker nog: Bohli wist maar liefst drie seconden onder de tijd van Martin te duiken!

Een sterke prestatie van de 25-jarige Zwitser, ook al omdat hij de eerste renner was die meer dan 45 km/h per uur reed. Zijn 5:07 leek genoeg voor de overwinning, al was het nog wachten op een aantal kleppers, waaronder titelverdediger Roglič. De 29-jarige coureur begon iets na vijven aan zijn proloog.

Jan Tratnik verrast vriend en vijand 
De Ronde van Romandië mag dan vooral een voorbereidingskoers zijn op de Giro d’Italia, het belette Roglič niet om een knaltijd te realiseren. De renner van Jumbo-Visma was aan de streep zelfs sneller dan Bohli, al was het verschil slechts enkele honderdsten. Konden we de titelverdediger opschrijven als winnaar van de proloog?

Toch niet, want Roglič werd verslagen door een landgenoot. Een landgenoot? Ja, want Jan Tratnik wist de tegenstand te verrassen met een perfecte tijdrit. De coureur van Bahrain Merida was bijna een seconde sneller dan Roglič, waardoor hij mocht dromen van een eerste WorldTour-zege.

Jan Tratnik is de eerste leider – foto: Bettiniphoto/Bahrain Merida

Eerste WorldTour-zege
Zeker toen bleek dat thuisfavoriet Küng niet aan de toptijd wist te komen. Maar niet alleen de Zwitser beet zijn tanden stuk op de tijd van Tratnik. Ook Tourwinnaar Geraint Thomas en laatste starter Steven Kruijswijk moesten tijd toegeven, waardoor Tratnik de verrassende winnaar werd van de proloog.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.