Jan Ullrich opent eigen wielermuseum in Duitsland en krijgt bijzonder pronkstuk te leen 
foto: Cor Vos
dinsdag 28 mei 2024 om 10:09

Jan Ullrich opent eigen wielermuseum in Duitsland en krijgt bijzonder pronkstuk te leen 

Het gaat goed met Jan Ullrich. De Duitser heeft moeilijke jaren achter de rug, maar inmiddels is de Tourwinnaar van 1997 weer enthousiast bezig met allerlei projecten. Zo opent hij deze vrijdag een eigen wielermuseum in Duitsland.

Ullrich was maandag in Roeselare, waar hij KOERS. Museum van de Wielersport bezocht. De Tourwinnaar van 1997 deed hier inspiratie op en leende enkele stukken voor zijn eigen museum, het Jan Ullrich Cycling Museum. Dat opent vrijdag in Bad Dürrheim, een kuuroord gelegen tussen het Zwarte Woud en de Schwäbische Alb. Het zal elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend zijn.

“Ik droom al lange tijd van dit museum”, zei Ullrich in Roeselare tegen Het Laatste Nieuws. “Niet alleen om mijn eigen carrière te belichten, maar vooral om de wielersport te promoten. Maar het opzetten van een museum vergt veel tijd en energie en is zeker niet eenvoudig.”

Ullrich kreeg een rondleiding door het museum in Roeselare. “Je merkt echt de passie voor de wielersport hier. Wat ik vooral bijzonder vind, is dat je zowel historische verhalen als recente collectiestukken kunt ontdekken. Het leukste vond ik de affiches van Eddy Merckx waarop hij een sigarettenmerk promoot. Dat zou vandaag de dag ondenkbaar zijn. Ik neem zeker veel ideeën mee naar huis voor mijn eigen museum.”

Bianchi-tijdritfiets
En Ullrich nam meer mee naar huis. De Bianchi-tijdritfiets waarmee hij Lance Armstrong het vuur aan de schenen legde in de Tour de France van 2003 stond in KOERS, maar krijgt tijdelijk een plekje in Ullrichs eigen museum. Ook de turquoise helm en handschoentjes waarmee hij de tijdrit naar Cap Découverte won en viel in de chronoproef naar Nantes zullen een tijdlang te zien zijn in Bad Dürrheim. “Die fiets is echt een stuk wielergeschiedenis”, aldus Ulrich. “Het is fantastisch dat we die kunnen ontlenen en ja, het is de originele. Dat hebben we gecheckt.”

“De fiets is al meer dan 15 jaar een van de topstukken in onze collectie”, aldus Thomas Ameye, conservator van KOERS. “Hij kwam hier terecht via Freddy Maertens en voormalig Nederlands wielrenner Jacques Hanegraaf, die de public relations voor zijn rekening namen voor Team Telekom. Het is een pronkstuk dat we graag uitlenen, want dit is het begin van een mooie samenwerking. Zo kregen wij vandaag in ruil een originele gele trui van de Ronde van Frankrijk in 1997 in bruikleen van Jan.”

Ullrich tijdens de Tour van 2003 – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.