Jarno Widar (18) is jongste winnaar Giro Next Gen ooit: “Nog niet klaar voor de profs”
foto: LaPresse
zondag 16 juni 2024 om 19:13

Jarno Widar (18) is jongste winnaar Giro Next Gen ooit: “Nog niet klaar voor de profs”

Jarno Widar heeft indruk gemaakt door zondag de eindzege in de Giro Next Gen binnen te slepen. Met zijn 18 jaar is het Belgische toptalent van Lotto Dstny de jongste winnaar ooit van de beloftenversie van de Giro. “Het is ongelooflijk”, erkende Widar na afloop, al sprak hij vooraf wel uit bij ons dat hij alleen maar koerste om te winnen.

“Mijn ambitie is altijd om te winnen, voor mij is dat de reden dat ik koers. Spanning voel ik daarbij niet echt, want ik weet intussen wat ik kan”, vertelde Widar ons in aanloop naar de Baby Giro. Na acht dagen koers en twee ritzeges mocht hij de roze trui in ontvangst nemen. “Dit voelt heel gek. Ik ben zo blij, maar daarvoor moet ik ook mijn ploeg bedanken. Deze zege is voor 99% van het team en voor 1% van mij. Zij hebben alles gedaan”, reageert hij.

In de laatste etappe van de Giro reed er een kopgroep vooruit die ging strijden om de ritwinst. Het was Matthew Brennan van Visma | Lease a Bike die won. Toch was Widar niet gerustgesteld. “Toen ik de verschillen hoorde met de kopgroep, vroeg ik andere ploegen of zij wilden meerijden, maar dat weigerden zij. Op dat moment had ik wel even stress. Ik reed zelfs zonder powermeter om 300 gram te besparen bergop”, aldus Widar.

Stap naar de profs?
“Ik ben nog redelijk nieuw in het peloton, dus ik denk niet dat ik klaar ben om nu al tegen de profs te rijden”, gaat hij verder. Niet gek dat eerstejaars belofte Widar daarover begint, want voorgangers als Tom Pidcock (2020), Juan Ayuso (2021), Leo Hayter (2022) en Johannes Staune-Mittet (2023) zijn inmiddels allemaal WorldTour-prof. “Als je sterk bent bij de beloften, kan je ook goed mee met de profs, maar je moet ook meer van voren rijden voor de klimmetjes. Dat doe ik nu niet.”

“Ik was de hele week wel vol vertrouwen dat ik ging winnen, ook al was ik voor de start niet de topfavoriet om de Giro Next Gen te winnen, maar ik had het geloof dat ik dat kon”, stelt de kopman van het Lotto Dstny Development Team.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.