Jarno Widar maakt favorietenrol waar in eerste bergrit Giro Next Gen, Wouter Toussaint tweede
foto: LaPresse
dinsdag 11 juni 2024 om 16:01

Jarno Widar maakt favorietenrol waar in eerste bergrit Giro Next Gen, Wouter Toussaint tweede

Jarno Widar stak voor de Giro Next Gen zijn ambities al niet onder stoelen of banken en heeft woord gehouden in de eerste bergrit van de Italiaanse ronde. De 18-jarige Belg kwam op de slotklim van Pian della Mussa als eerste boven – voor de Nederlander Wouter Toussaint – en gaat nu ook aan de leiding in het algemeen klassement.

In de eerste twee ritten van de Giro Next Gen konden de tijdrijders en sprinters hun hart ophalen, maar vandaag waren de klimmers aan zet. In de derde etappe reden de renners in 134 kilometer van Verrès naar Pian della Mussa en kregen ze de nodige beklimmingen voor de wielen geschoven. Op de zwaarste klim van de dag, de Pian della Mussa, was de finishstreep getrokken. De slotklim is maar liefst 19 kilometer lang, kent een gemiddelde van 5,6%, maar ook geregeld uitschieters van boven de 10%.

De vluchters werden op tijd weer ingerekend – foto: LaPresse

Kopgroep van vier
Cedric Abt (Team Lotto Kern-Haus PSD Bank), Federico Iacomoni (Zalf Euromobil Fior), Kevin Pezzo Rosola en Lorenzo Peschi (General Store-Essegibi-F.Lli Curia): deze vier renners kregen al snel de zegen van het peloton en wisten zo een vlucht op poten te zetten. De voorsprong van de drie Italianen en de Duitser bedroeg na dertig kilometer meer dan vijf minuten, maar verder liet het peloton het niet komen. In aanloop naar de pittige finale werd het verschil alsmaar kleiner.

Op de voorlaatste beklimming naar Sant’Ignazo (6,8 km aan 5,9%) werd het kaf al een eerste keer van het koren gescheiden. In de kopgroep bleken Rosola en Iacomoni over de sterkste (klim)benen te beschikken. De twee Italianen lieten hun medevluchters Peschi en Abt er plaatse en reden met z’n tweeën richting Sant’Ignazo en vervolgens ook de slotklim, de Pian della Mussa. In het peloton vond er ook al een eerste schifting plaats: zo ging het te snel voor rozetruidrager Paul Magnier.

Kaf van het koren, Graat in de aanval
Terug naar voren, naar de overgebleven koplopers Rosola en Iacomoni. De twee thuisrijders hoopten nog met voorsprong te beginnen aan de voer van de bijna zestien kilometer lange slotklim, maar dit werd ze niet gegund. Op iets meer dan twintig kilometer van de streep was de hergroepering een feit, en konden we ons opmaken voor een spetterende strijd tussen de beste klimmers in deze Giro Next Gen.

Op de flanken van de slotklim nam de opleidingsploeg van Visma | Lease a Bike het heft in handen. De Nederlandse formatie wist de groep der favorieten al snel uit te dunnen tot een man of dertig. Het bleek de aanzet tot een aanval van Tijmen Graat. De 21-jarige Nederlander, vorig jaar al negende in de Giro voor beloften, besloot bergop zijn duivels te ontbinden. Hij kreeg het gezelschap van de Belg Milan Donie en de Italiaan Alessandro Pinarello, maar deze poging was geen lang leven beschoren.

Widar en Toussaint laten zich zien
Een daaropvolgende aanval van Will Smith zette meer zoden aan de dijk. De 20-jarige coureur – uitkomend voor Trinity Racing – reed in korte tijd een mooie voorsprong bijeen. De Brit begon met een voorsprong van goed twintig seconden aan de laatste vijf kilometer, maar redde het niet en werd zo weer bijgehaald door de favorieten. Een nieuwe versnelling liet niet lang op zich wachten en kwam dit keer uit Belgische hoek.

Jarno Widar – die voor de start van de Giro Next Gen al werd gezien als een van de favorieten voor de eindoverwinning – gaf er een lap op en alleen de Fransman Mathys Rondel en Nederlander Wouter Toussaint bleken in staat om hun wagonnetje aan te haken. De eerste achtervolgers waren Pau Marti, Pablo Torres, Florian Kajamini en Pavel Novak, maar zij wisten niet meer terug te keren bij de drie koplopers.

De nieuwe man in het roze: Jarno Widar – foto: LaPresse

Dubbelslag voor Widar
En dus mochten Widar, Toussaint en Rondel het gaan uitmaken voor de ritzege. De nog maar 18-jarige Widar wist zijn twee concurrenten te lossen in de laatste kilometers en slaat zo een dubbelslag. De zeer beloftevolle Belg wint niet alleen de rit, maar is tevens de nieuwe eigenaar van de roze leiderstrui. Toussaint moest genoegen nemen met een (overigens wel zeer knappe) tweede plaats, Rondel kwam als derde over de streep.