Jarno Widar wint eindklassement in Giro Next Gen, Matthew Brennan sprint naar dagzege
foto: LaPresse
zondag 16 juni 2024 om 15:50

Jarno Widar wint eindklassement in Giro Next Gen, Matthew Brennan sprint naar dagzege

Matthew Brennan heeft de slotetappe in de Giro Next Gen vanuit de kopgroep gewonnen. De Brit van Visma | Lease a Bike was medevluchter Niklas Behrens van Lidl-Trek Future Racing te snel af. Jarno Widar stelde in het achtervolgende peloton zijn eindzege veilig.

De slotrit van de Giro Next Gen was een heuvelachtige rit met ruim 2.000 hoogtemeters van Cesena naar Forlimpopoli. Al na 70 kilometer betraden de renners het lokale parcours rond de finishplaats, waar de Bertinoro (2,7 km aan 5,8%) de scherprechter was. Die moest vier keer beklommen worden, met de laatste top op acht kilometer voor de finish. Het was aan Jarno Widar om een voorsprong van 52 seconden op Pablo Torres te verdedigen, met ook Mathys Rondel en Pau Martí nog binnen de minuut.

De vroege vlucht was negen man groot en kende met Darren van Bekkum een Nederlandse klant. Veel voorsprong kreeg die groep niet van het peloton, waardoor meerdere renners nog de sprong probeerden te maken. Dat lukte, waardoor onder meer Matthew Brennan voor meerdere Visma | Lease a Bike-renners zorgde vooraan. Deze sterke kopgroep ging de slotronde in met een voorsprong van minder dan een minuut, maar het tempo bleef er ondanks aanvalspogingen goed in.

Met nog een tiental kilometer te gaan werd het tempo in het peloton flink opgevoerd door het development team van Soudal Quick-Step. Met Paul Magnier binnen de gelederen, was een nieuwe ritoverwinning immers binnen handbereik. Het achtervolgende peloton kreeg het laatste gaatje dat schommelde rond de dertig seconden desondanks niet dicht. Het tempo bleef er namelijk goed inzitten bij de koplopers tijdens de laatste passage over de Bertinoro.

Sprinten in de kopgroep
Ook in de dalende lijn naar de finish bleef de samenwerking voorin lange tijd aanwezig. Toch besloot Brennan in de slotkilometer niet meer over te nemen. Zijn teamgenoot Pietro Mattio vertrok op dat moment vanuit de laatste stek in de kopgroep. De Italiaan kon geen gaatje krijgen en trok zodoende de sprint aan voor zijn Britse ploegmaat. Brennan kwam eroverheen en gaf zijn plek ondanks een opstomende Niklas Behrens van Lidl-Trek Future Racing niet meer weg.

In het achtervolgende peloton kwam Widar niet in de problemen. De Belg van Lotto-Dstny kwam binnen met de grote groep binnen op een halve minuut van de kopgroep. Daarmee behoudt de klimmer zijn voorsprong in het algemeen klassement van bijna een minuut op de achtervolgende Spanjaard Pablo Torres.

51