Jasper De Buyst: “Giro uitrijden had me een enorme mentale boost kunnen geven”
Foto: Cor Vos
dinsdag 4 juni 2019 om 20:00

Jasper De Buyst: “Giro uitrijden had me een enorme mentale boost kunnen geven”

Interview Jasper De Buyst kijkt met een grote glimlach terug op zijn vijftien daagse Giro d’Italia. Als piloot van Caleb Ewan had hij een aandeel in twee belangrijke ritzeges voor de Lotto Soudal-ploeg, maar daarmee is zijn honger nog niet gestild: “De Tour is onze belangrijkste afspraak van het jaar, en ikzelf wil ook op het BK iets tonen”, vertelt hij aan WielerFlits.

We spreken De Buyst amper zeven dagen na zijn opgave in de Giro op de Profronde van Deurne, een criterium over zeventig kilometer in het Antwerpse. “Ideaal om er weer in te komen, denk ik. Sinds ik terug ben van de Giro heb ik niet heel veel op de fiets meer gezeten, het is voornamelijk een rustweek met koffieritjes geweest. Dat deed deugd, maar vanaf nu is het weer menens richting Tour.”

Als het aan De Buyst zelf had gelegen, had hij de Giro waarschijnlijk niet eens verlaten. “Het plan was oorspronkelijk dat Ewan elf ritten zou blijven en dat ik zou doortrekken tot aan de tweede rustdag. Ietsje langer dan Ewan, omdat ik graag nog wat extra koersritme wilde opdoen. Je mag niet vergeten dat ik voor de Giro nog maar net terugkwam uit blessure, dus dan zijn die paar dagen extra wel welkom. Uiteindelijk voelde ik me zo goed dat ik rond etappe dertien ben beginnen twijfelen om gewoon heel de Giro uit te rijden.”

“Zo zou ik, in de etappe die Cima won, nog eens een kans om voor mezelf te sprinten krijgen”, vertelt de Oost-Vlaming ons. “Bovendien: als je een grote ronde uitrijdt, krijg je daar een enorme mentale boost van. Dat klinkt misschien vreemd, maar als je met 160 renners het einde van zo’n lange en lastige ronde bereikt, dan voel je je alle 160 een beetje winnaar. Het geeft een enorme voldoening en die voldoening had ik ook graag gehad. Maar goed, we hebben dan de koppen bij elkaar gestoken en kwamen snel tot de conclusie: een plan is een plan, daar blijf je misschien maar beter bij.”

Gouden lead-outrecept?
De Buyst en zijn Lotto Soudal-ploegmaats kunnen, met twee ritzeges van de Australische sprintbom, tevreden terugkijken op hun drieweekse door Italië. Was De Buyst, die enkele voortreffelijke lead-outs afleverde, zelf verbaasd dat de automatismen zo snel gesmeed waren? “We hadden door mijn blessure natuurlijk niet veel kunnen samen rijden, dat is wel waar. Maar anderzijds… Dat gedoe van die automatismen, daar wordt veel over gezegd en geschreven, maar je mag niet vergeten dat Ewan en ik niet aan ons proefstuk toe zijn. Ewan heeft veel ervaring als topsprinter, en mijzelf hebben ze toch ook niet van onder een steen geplukt en gezegd: ga jij nu maar eens de sprint aantrekken. Ik weet wat ik doe. Oké, het was beetje wennen, maar we hebben intussen ervaring zat.”

Des te vreemder klonk het toen Ewan na tien ritten aan zijn ploegmaats vroeg om niet meer zélf de sprint aan te trekken, maar hem in het wiel van een andere topsprinter af te zetten. “Toen Ewan het moest afleggen tegen Démare, was hij van mening dat hij – door die stevige lead-out van Roger Kluge, Tosh Van der Sande en mezelf – zijn sprint al had gereden nog voor hij aan de eindspurt kon beginnen. Daarom vroeg hij: drop mij morgen eens in het wiel van een sprinter.

En net dan won hij… Dat lijkt misschien vreemd, maar we zijn op dat moment tien dagen ver in de Giro. De ene dag is de andere dag niet altijd en je benen doen niet altijd meer wat je wil. Voor hetzelfde geld had hij de dag voordien net wel topbenen en bleek dat plots het gouden recept. Ik zou daar niet te veel achter zoeken. Het is zeker niet zo dat we zelf geen lead-outs meer gaan doen.”

Belgisch kampioenschap
Nu de snelle man van Lotto Soudal optimaal heeft kunnen profiteren van zijn rustweekje, is de tijd rijp om zijn voorbereiding richting Tour de France te lanceren. De belangrijkste afspraak van het jaar voor Ewan en co? “Geen twijfel mogelijk. Die eerste Tourweek wordt het geen kwestie van honderd maar 105 procent te zijn. We starten in Brussel, waar het geel voor het grijpen ligt voor de snelle jongens. En in de daaropvolgende week vinden we nog meer leuke kansen voor onze ploeg. Echt veel competitie zullen Caleb en ik in tussentijd trouwens niet meer afwerken. De generale repetitie volgt in de Ster ZLM Toer.”

Al denkt De Buyst stiekem ook nog aan een persoonlijk doeltje, misschien wel zijn enige van het jaar. “Het Belgisch kampioenschap is superbelangrijk voor mij. Van alle mooie eendagskoersen die ik dit jaar had aangestipt, is dat de enige die overblijft. Door mijn blessure heb ik jammer genoeg quasi het hele voorjaar gemist, dus wil ik in Gent op mijn allerbest zijn. Ook in het najaar zal mijn programma vermoedelijk weer heel gelijklopend met Ewan zijn, maar daar heb ik echt geen enkel probleem mee.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.