Jasper De Buyst spurt naar de overwinning in PostNord Danmark Rundt
foto: Cor Vos
zaterdag 24 augustus 2019 om 17:33

Jasper De Buyst spurt naar de overwinning in PostNord Danmark Rundt

Jasper De Buyst heeft de vierde etappe in de PostNord Danmark Rundt gewonnen. De Belg van Lotto Soudal wachtte op de heuvel in de laatste kilometer lang met het inzetten van zijn sprint, maar bleek vervolgens oppermachtig te zijn. Amaury Capiot werd tweede, Huub Duijn derde.

De heuvels in de voorlaatste etappe van de PostNord Danmark Rundt boden nog eenmaal kans om verschuivingen in het klassement teweeg te brengen. Leider Niklas Larsen moest zorgen om aan de meet in Asnæs niet achter een breuk te eindigen.

Vroege vlucht krijgt de ruimte
Vroeg in de etappe kozen zes coureurs het hazenpad. Mirco Maestri, Matthias Brandle, Torstein Traen, Fritjof Roinas, Emil Toudal en Frederik Jensen reden in korte tijd een voorsprong van vijf minuten bij elkaar, die zij geruime tijd vasthielden.

Koers op het slotcircuit
Toen het peloton het heuvelachtige circuit rondom Asnæs opreed, werd duidelijk dat ook de kopgroep het niet zou halen. Waarom? Omdat er in het laatste wedstrijduur volop koers werd gemaakt in het peloton. Lotto Soudal toonde zich actief met Jelle Vanendert, terwijl Jumbo-Visma Pascal Eenkhoorn en Koen Bouwman de koers hard liet maken.

Hergroepering volgt, bonificatieseconden voor Vingegaard
Bij elke aanval werd een hap genomen uit de voorsprong van het peloton, hetgeen resulteerde in een hergroepering op 14 kilometer van de meet. Jonas Vingegaard pakte vlak daarna drie belangrijke bonificatieseconden, waardoor hij in het klassement op zes seconden van leider Niklas Larsen kwam te staan.

Aanval in slotronde, Jumbo-Visma houdt peloton compact
Bij het ingaan van de laatste ronde reden vervolgens twee coureurs weg uit het uitgedunde peloton. Mads Würtz Schmidt en Bjørn Tore Hoem vonden elkaar, werkten goed samen en reden een voorsprong van bijna twintig seconden bij elkaar.

Jumbo-Visma moest daarachter haast maken, want op dat moment waren er nog maar zeven kilometer te rijden. Seconde voor seconde reed het Nederlandse WorldTour-team dicht, waarna de twee vluchters op drie kilometer van de meet werden teruggepakt.

Vingegaard goed afgezet, Kamp gaat aan
Groendahl Jansen hield vervolgens het tempo hoog. Het peloton werd op een lint gereden, maar breken deed het niet. De Noor zette Vingegaard daarna in de laatste 500 meter af in kansrijke positie, waarna Alexander Kamp een aanval plaatste op de heuvel. De Deen leek op weg te zijn naar de zege, maar in de slotmeters viel hij stil.

De Buyst en Larsen grote winnaars
De Buyst kwam vervolgens razendsnel opzetten en spurtte naar de zege, voor Capiot en Duijn. Larsen kwam binnen in dezelfde tijd als Vingegaard: met nog een etappe te gaan lijkt Larsen de PostNord Danmark Rundt te gaan winnen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.