Jasper De Buyst: “Wil in Turkije koersritme opdoen richting Giro’

Door , donderdag 18 april 2019 om 09:00
Jasper De Buyst: “Wil in Turkije koersritme opdoen richting Giro’

©Cor Vos

Jasper De Buyst is nog niet helemaal hersteld van de schouderbladbreuk die hij opliep bij een val in Parijs-Nice. Toch koerst hij deze week in Turkije. “Tegen de start van de Giro, waar ik voor Caleb Ewan wil werken, wil ik in orde zijn. Dan is deze rittenkoers noodzakelijk om koersritme op te doen”, vertelde hij deze morgen aan WielerFlits.


Het was in de openingsrit van Parijs-Nice dat Jasper De Buyst tegen het asfalt ging,  een schouderbladbreuk opliep en zijn voorjaar in rook zag opgaan. “Een viervoudige fractuur”, preciseert De Buyst in Turkije. “Drie onverplaatste en één veplaatste breuk. Bij die laatste ontstond een opening van zes millimeter tussen twee botten. Dat is ondertussen gereduceerd tot de helft, maar is dus nog niet helemaal hersteld. Ik mag wel koersen, maar moet uiteraard ook nog wat opletten.”

Turkije in plaats van stage
De Buyst overwoog even om een stage in te lassen, maar koos uiteindelijk voor de Ronde van Turkije. “Ik weet, dit is niet de meest lastige rittenkoers. Maar ik heb hier elke dag een dokter, masseur en kine in mijn buurt. Stel dat ik in Calpe plots last krijg, dan zit je daar in je eentje en kan je op zoek. Dan ben ik hier beter af.”

In de eerste twee ritten werkte De Buyst voor de ploeg. Niet als lead-out voor Ewan, wat in de Giro wel de bedoeling zal zijn, wel om de wedstrijd mee te helpen controleren. “Ik kan hier ook een hele dag in de wielen rijden en dan heb ik ’s avonds 160 kilometer in de benen. Of ik kan er iets van maken en voor de ploeg werken. Dat wilde ik toch een paar dagen doen.”

Giro – Baloise Belgium Tour – Ronde van Frankrijk
“De pijn valt trouwens mee”, gaat De Buyst voort. “Het enige waar ik last van heb, is van oneffenheden in het wegdek, van plotse windstoten en van het optrekken. Als ik gewoon tempo rijd, valt het heel goed mee. Na de ritten plan ik ook nog kine-oefeningen, want ik merk dat de spieren wat verzwakt zijn. Tegen de start van de Giro wil ik alles opnieuw op punt hebben.”

Tussen Turkije en de Giro staan geen wedstrijden meer op De Buysts agenda. Na de Ronde van Italië rijdt hij nog de Belgium Baloise Tour een paar eendagswedstrijden richting BK. “Ook dat is, door dat gemiste voorjaar, een beetje een persoonlijk doel geworden. Daarna staat al snel de Ronde van Frankrijk op het menu. Ook daar wil ik Caleb (Ewan, red) zoveel mogelijk bijstaan in de massasprints.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.