Jasper Philipsen tankt vertrouwen voor Tour met ritwinst in Baloise Belgium Tour
Foto: Cor Vos
vrijdag 14 juni 2024 om 16:58

Jasper Philipsen tankt vertrouwen voor Tour met ritwinst in Baloise Belgium Tour

Jasper Philipsen heeft de derde etappe in de Baloise Belgium Tour gewonnen. In Scherpenheuvel-Zichem was de sprinter van Alpecin-Deceuninck de snelste in een massasprint. Klassementsleider Søren Wærenskjold (Uno-X Mobility) kwam nooit in de problemen.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het peloton vertrok vrijdag in Turnhout voor een etappe die alle kanten uit kon. Vanuit die stad doorkruisten we bijna heel de Antwerpse Kempen langs Kasterlee, Geel, Olen en Westerlo, om via Diest – vorige week nog de gastheer van Dwars door het Hageland – in Scherpenheuvel-Zichem uit te komen. In Vlaams Brabant beschikten ze over enkele, weliswaar onbekende, kuitenbijters. Die lagen in een lokale ronde van 49 kilometer, die twee keer op de renners lag te wachten.

Quentin Bezza (Philippe Wagner/Bazin) en Stijn Daemen (VolkerWessels) waren de twee dappere strijders die al vroeg in de rit ten strijde trokken. Lindsay De Vylder (Flanders-Baloise), Diego Pablo Sevilla (Team Polti Kometa), Yorben Lauryssen (Pauwels Sauzen-Bingoal), Stijn Appel (BEAT Cycling) en Jago Willems (VolkerWessels) sloten zich daar even later bij aan, waardoor we zeven leiders kregen.

Oliespoor breekt finale open
Lang werd het een geschiedenisloze etappe, maar vanaf de lokale ronde was het uitkijken naar de drie klimmetjes die respectievelijk Het Rot (1,8 kilometer aan 2,2 %), Roeselberg (1,3 kilometer aan 4 %) en de Kerkstraat (800 meter aan 4,2 %) heetten. Het was op die eerste passage van de Kerkstraat dat een oliespoor voor chaos zorgde. Vrijwel het hele peloton stond stil, en juist dat zorgde ervoor dat de finale losbarstte. Vooral de renners van Lidl-Trek toonden zich heel actief, met Edward Theuns, Jasper Stuyven en Mathias Vacek die elk een aanval waagden. Ook Jasper Philipsen en Quinten Hermans wilden koers maken.

De renners van Lidl-Trek – hier met Edward Theuns – probeerden het wel – foto: Cor Vos

Lang duurde die aanvallersgolf echter niet. De getroffen renners, zoals Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL) en Alex Aranburu (Movistar) kregen zo alle kans om met het tweede peloton opnieuw te komen aansluiten. Uno-X Mobility nam het heft daarna in handen, want zij zagen de Gouden Kilometer – waar in drie tussensprints drie keer 3, 2 en 1 boniseconden te verdienen waren – immers naderen. Leider Søren Wærenskjold deed daar ook wat van hem verwacht werd, hij won immers alle drie (!) de sprintjes. Een welgekomen bonus voor de Noor, die zaterdag naar de Ardennen moet.

Geen Merlier
Ook Alec Segaert (Lotto Dstny) grabbelde enkele seconden mee, en besloot zijn inspanning na de Gouden Kilometer door te zetten. Ook Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Robbe Ghys (Alpecin-Deceuninck) en Aranburu hadden wel oren naar een aanvalspoging, maar alles kwam weer samen. Ook op en na de Kerkstraat, waar een ronde voordien alles nog openbrak, kon niemand meer voor afscheiding zorgen, ondanks pogingen van Pierre Gautherat (Decathlon AG2R) en Cyriel Desal (Bingoal WB). Alleen in aanloop naar de kasseistrook werd Fabio Jakobsen geëlimineerd door een valpartij. In totaal gingen we met een honderdtal renners richting aankomst.

In de sprintvoorbereiding leek Soudal Quick-Step lange tijd de bovenhand te hebben, maar finaal waren het Jonas Rickaert en Robbe Ghys die hun sprinter Jasper Philipsen een lead-out uit het boekje gaven. Gerben Thijssen plakte aan het wiel, maar had niet de kracht om nog over de Limburger te komen. De winnaar van donderdag, Tim Merlier, koos de verkeerde kant van het peloton en zat vrijwel de hele sprint ingesloten.

19