Stuyven soleert naar zege in Kuurne, Groenewegen vierde
foto: Sirotti
zondag 28 februari 2016 om 16:47

Stuyven soleert naar zege in Kuurne, Groenewegen vierde

Jasper Stuyven heeft Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam geschreven. De Belg van Trek-Segafredo ontsnapte in de slotfase uit een kopgroep van 16 man en wist solo als eerste de finish in Kuurne te passeren.

Vier Nederlanders in de kopgroep
Het Vlaams openingsweekend werd vandaag voortgezet met de traditionele voorjaarsklassieker tussen Kuurne en Brussel. Tijdens de openingsfase ontstond er een kopgroep van elf man, met daarin de Nederlanders Boy van Poppel (Trek-Segafredo), Berden de Vries, Sjoerd van Ginneken (beiden Roompot Oranje Peloton) en Jaap de Man (3M). Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert), Sebastièn Turgot (AG2R La Mondiale), Mirko Trosino (Southeast-Venezuela), Romain Cardis (Direct Energie), Yanto Barker (ONE), David Boucher en Gerry Druyts (beiden Crélan-Vastgoedservice) maakten de kopgroep compleet. Het elftal kreeg de zegen van het peloton en reed een maximale voorsprong van meer dan acht minuten bij elkaar.

Ondanks de lentezon en het droge weer waren er de nodige renners die de eindstreep niet zouden halen. Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) en Daniele Bennatti (Tinkoff-Saxo) gaven op in de bevoorradingszone. Ook Sam Bennett (Bora-Argon 18) kneep vroegtijdig in de remmen.

Oorlog op de Oude Kwaremont
Op de Oude Kwaremont plaatste Peter Sagan een tempoversnelling. Jasper Stuyven reageerde en andere renners zouden volgen. Met nog tachtig kilometer te gaan ontstonden er scheuren in het peloton.

28-02-2016 Kuurne - Bruxelles - Kuurne; 2016, Tinkoff; Sagan, Peter; Old Kwaremont;

Sagan opent de debatten op de Oude Kwaremont, Stuyven op het wiel – foto: Sirotti

Naast de Nederlanders Niki Terpstra en Maarten Tjallingii gingen ook onder meer Caleb Ewan, Nacer Bouhanni, Greg Van Avermaet en Tom Boonen mee met Sagan. Alexander Kristoff wist enkele kilometers later aansluiting te vinden. Het peloton legde zich echter niet bij deze situatie neer en mede door inspanningen van LottoNL-Jumbo volgde nog voor de Tiegemberg een hergroepering.

Waaiervorming
Rond de Tiegemberg probeerde Lotto Soudal de boel op de kant te zetten. Het zorgde opnieuw voor verbrokkeling, maar Ewan en Kristoff bleven alert rijden en slaagden erin de aansluiting te behouden. Op de Nokereberg ging Sagan opnieuw in de aanval. Hij kreeg Julien Vermote met zich mee. De laatste vroege vluchters werden ingelopen, behalve de Italiaan Trosino. Nadat ook hij werd ingelopen, probeerden de tenoren er op kop van het peloton een harde koers van te maken. De wind zorgde voor waaiervorming. Sagan en Terpstra kwamen terecht in een achtervolgende groep. De koers werd ontsierd door een val van Stig Broeckx, die werd aangereden door een motor.

Sterk nummer Stuyven
Onder meer de Nederlanders Boy van Poppel, Twan Castelijns, Tom Stamsnijder, Pim Ligthart en Berden de Vries maakten deel uit van een kopgroep van zestien man. Ook de Belgen Van Avermaet, Stuyven en Boonen waren van de partij. Het verschil bleef lang rond een halve minuut, maar nam af nadat Katusha en Lotto Soudal aan kop van het achtervolgende peloton gingen samenwerken. Dat was voor Stuyven het sein om de aanval te zoeken. Hij ging met een voorsprong van zestien seconden de vijftien kilometer lange slotronde in.

Met nog tien kilometer te gaan was zijn voorsprong inmiddels toegenomen tot meer dan een halve minuut. De achtervolgers slaagden er niet in hem terug te halen, waardoor Stuyven zijn eerste zege van 2016 kon boeken. Kristoff klopte in de sprint om de tweede plaats Nacer Bouhanni. Dylan Groenewegen was op een vierde plaats de beste Nederlander.

28-02-2016 Kuurne - Bruxelles - Kuurne; 2016, Katusha; 2016, Cofidis Solutions Credits; Kristoff, Alexander; Bouhanni, Nacer; Kuurne;

Kristoff wint de sprint om plek twee, Groenewegen wordt vierde – foto: Sirotti

flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne 2016 (1.HC)
Uitslag: Kuurne – Kuurne (200,7 km)

1. flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
2. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
3. flag-fr Nacer Bouhanni (Cofidis)
4. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)
5. flag-pl Łukasz Wiśniowski (Etixx-Quick Step)
6. flag-it Niccolo Bonifazio (Trek-Segafredo)
7. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff)
8. flag-be Edward Theuns (Trek-Segafredo)
9. flag-be Jonas Van Genechten (IAM Cycling)
10. flag-gb Scott Thwaites (Bora-Argon 18)
Volledige uitslag

RIDE Magazine
87 Reacties
Sorteer op:
28 februari 2016 16:48
groot respect
28 februari 2016 16:49
Mooi man! Top gedaan.
28 februari 2016 16:49
Waarom loopt die man van trek zijn hoofd te schudden? Zijn team genoot heeft gewonnen!
28 februari 2016 16:49
Jasper Stuyven! Je maakt deze dag helemaal goed!

Katusha, Orica, beide lottos en Cofidis jullie moeten je schamen, kapot schamen voor deze blamage.
28 februari 2016 16:49
Chapeau Jasper. Wat een kanjer! Meer dan de sterkste!

Leuke koers. Gebeurde ontzettend veel, mede door de wind.
28 februari 2016 16:49
Klasbak !!!
28 februari 2016 16:50
Een KBK om snel te vergeten.
28 februari 2016 16:50
@GPNetherlands

Die gelooft het zelf ook niet ;)
28 februari 2016 16:50
Cancellara heeft zijn opvolger
28 februari 2016 16:50
Yes Stuyven! Sprinters net te laat.

Lutsenkofan laat zich weer eens dom gelden met zn schamen..
28 februari 2016 16:50
@LutsenkoFan : saaie koers ? Ik dacht het niet ! :p
28 februari 2016 16:51
Sterk nummer van Stuyven. En Groenewegen ook netjes
28 februari 2016 16:51
Mooie tactiek van Lotto NL. Zowel in de kopgroep als in het peloton geen meter op kop rijden, terwijl je een sprinter hebt die hier podium kan rijden....

Prachtige solo van Stuyven, dik verdiend.
28 februari 2016 16:51
@LutsenkoFan schaam jij je niet met zo een reactie?
28 februari 2016 16:53
Basher lutsenkofan komt ook even voorbij. LottoJumbo gewoon teveel achter de feiten aan moeten rijden. Die hadden gewoonweg geen kracht meer.
28 februari 2016 16:53
@AZH
Wat is dat nu voor een non-reactie, toch mooie koers gezien, saai was het in elk geval absoluut niet! Dan moet je toch eens uitleggen waarom deze koers om snel te vergeten is...
28 februari 2016 16:54
Van Poppel heel sterk gereden! Mooi nummer van Stuyven!
28 februari 2016 16:55
Heerlijk nummer! Met grote afstand de sterkste man in koers. Zijn versnelling vanuit op waaierstrook zou ik nog honderd keer terugkijken als ik hem was; uniek wat hij daar doet tegenover mannen als Boonen, Greg en Rowe.

Mensen die denken dat hij het hier mede dankzij het peloton voor elkaar heeft gekregen moeten nog veel leren. Peloton is nooit stilgevallen na zijn aanval en bestaat grotendeels uit mannen die hier eerder op afstand zijn gereden.
28 februari 2016 16:56
@Panclaro

Haha, toch een beetje onderschat. Maar goed, liever dit dan gelijk hebben.
28 februari 2016 16:56
@lutsenko Orica en in mindere mate de twee Lotto's hebben de achtervolging ingezet, dus wat is je punt? LottoNL heeft mi naar vermogen gekoerst, kwestie van gebrek aan kwaliteit maar wel de jonkies aan het werk gezien. Katusha en Cofidis mogen zichzelf wel achter de oren krabben, gemiste kans voor beiden.

Prachtige zege van Stuyven
28 februari 2016 16:56
Pluim ook voor Van Poppel trouwens.
28 februari 2016 16:57
Zo hij ontwikkelt zich super sterk. Ongeorganiseerd peleton wat hem wel in de kaart heeft gespeeld.
Groenewegen knap vierde maar toch valt het team me wel wat tegen vooral in de heuvelzone. Hoop dat ze wat verbeteren voor Vanmarcke want die zal de steun hard nodig hebben.
28 februari 2016 16:57
Waanzinnig sterk, vooral hoe ie definitief weg reed bij het groepje Boonen-Rowe-Avermaet.

Maar de sprintersploegen moeten zich schamen. En wat mij betreft vooral Orica, LottoNL en LottoSoudal. Voor Ewan, Groenewegen en Debusschere zijn dit dé wedstrijden waar ze het mogen laten zien, en de kopmannen en hun ploegen laten het volledig afweten.

Van Kristoff weten we dat ie echt niet wakker ligt van Kuurne, net als Sagan. Die laatste heeft overigens lekker getraind en weer even op een heerlijke manier de regenboogtrui laten zien.
28 februari 2016 16:57
mooie wedstrijd weer, en die Stuyven zeg, wat een klasbak.
28 februari 2016 16:57
Straf nummer Mr. Stuyven!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.