Jay Vine kan na ‘acht lange weken’ weer buiten trainen, maar: “Mag alleen bergop fietsen”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 30 mei 2024 om 14:53

Jay Vine kan na ‘acht lange weken’ weer buiten trainen, maar: “Mag alleen bergop fietsen”

UAE Emirates-teamarts Adrian Rottuno gaf eerder deze week al een update over het revalidatieproces van Jay Vine. Nu heeft de Australische renner ook zelf van zich laten horen. Op Instagram laat de klimmer weten dat zijn herstel voorspoedig voorloopt, maar ook dat hij nog een lange weg te gaan heeft.

Vine was bijna twee maanden geleden een van de voornaamste slachtoffers van de massale valpartij in de Ronde van het Baskenland. De Australiër brak daarbij een nekwervel en twee borstwervels in zijn ruggengraat. Inmiddels mag de 28-jarige klimmer eindelijk weer in de buitenlucht trainen, liet Rottuno eerder deze week weten. De nekbrace die Vine de voorbije acht weken droeg, mag ook af.

“Een CT-scan heeft nu aangetoond dat het bot goed aan het genezen is. Jay mag nu dan ook zijn nekbrace afdoen”, aldus Rottuno. “Hij mag nu ook weer in de buitenlucht trainen, al zal hij wel rustig moeten opbouwen. Dat is heel belangrijk voor zijn houding op de fiets. We zullen dit proces nauwlettend in de gaten houden. Jay heeft nog altijd enkele weken revalidatie voor de boeg, maar dit is een eerste grote stap die hij zet in zeven weken. Dit is vanuit mentaal en fysiek oogpunt natuurlijk heel fijn.”

Vine: “Mag alleen bergop fietsen”
Op Instagram schrijft Vine dat het ‘acht lange weken’ zijn geweest ‘vol met scans, fysiotherapie, revalidatiesessies, indoorritten en van alles daar tussenin’. Zijn herstel verliep al die tijd echter voorspoedig, geeft hij aan. “Het team heeft hard gewerkt om het herstel te optimaliseren en me er weer volledig bovenop te krijgen.”

De klimmer mag dus weer buiten fietsen, maar daar zit nog wel een voorwaarde aan. “Ik mag alleen bergop fietsen, maar dat is beter dan niets! Gelukkig zijn hier in Andorra (waar Vine woont, red.) meer dan genoeg behoorlijk lange beklimming, dus ik rijd omhoog, laat Bre (zijn vrouw, red.) me naar beneden rijden en herhaal dat dan. Ik ben nog steeds niet honderd procent en ik weet dat het een tijdje zal kosten om te wennen aan alle nieuwe gevoelens, maar over het algemeen is het een gigantische stap in de juiste richting. Ik begin me weer meer als mezelf te voelen.”

Programma nog onbekend
Wanneer we Vine weer in actie zullen zien, is nog afwachten. “We weten niet wanneer ik weer terugkeer in koers en in welke wedstrijd dat zal zijn, maar de eerste prioriteit is weer wat basistraining doen en ervoor zorgen dat er geen terugval komt. Van daaruit kijken we verder. We zijn niet bang om de tijd te nemen en ervoor te zorgen dat alle lichten eerst op groen staan, voordat we de motor weer aanslingeren.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.