Jeffrey Hoogland soeverein naar EK-goud op de Sprint, brons voor Harrie Lavreysen
foto: Tim van Hengel
maandag 6 augustus 2018 om 21:55

Jeffrey Hoogland soeverein naar EK-goud op de Sprint, brons voor Harrie Lavreysen

Jeffrey Hoogland heeft tijdens het EK Baanwielrennen in Glasgow de titel gepakt op het onderdeel Sprint. De Nederlander was over twee ritten sterker dan de Duitser Stefan Bötticher. In de strijd om het brons versloeg Harrie Lavreysen de Brit Jack Carlin over drie ritten.

Hoogland moest het gisteren tijdens de kwalificaties nog afleggen tegen Bötticher, die een snellere tijd klokte op de 200 meter met vliegende start. De Nederlander kreeg dankzij zijn tweede plaats een vrijstelling voor de zestiende finale en was automatisch geplaatst voor de achtste finale.

Halve finale tegen Lavreysen
Daarin rekende hij af met de Pool Rafal Sarnecki en in de kwartfinale moest de Brit Philip Hindes eraan geloven. De halve finale tegen Harrie Lavreysen moest uitmaken welke Nederlander in de finale zou staan. Lavreysen pakte de eerste rit, maar Hoogland repareerde zijn achterstand en won vervolgens ook de derde, beslissende rit.

Stefan Bötticher leek er in de finale niet gerust op; zijn blik dwaalde continu af naar de Nederlander, die als een tijger loerde op zijn prooi. In de eerste rit verschalkte hij de Duitser met een geweldige manoeuvre bij het ingaan van de laatste ronde; ook in de tweede rit moest Bötticher zijn meerdere erkennen in Hoogland.

Tweede gouden medaille
Het is Hooglands tweede gouden medaille op de Sprint tijdens een EK; ook in 2015 was hij al eens de beste en vorig jaar eindigde hij op de tweede plaats. Eerder dit toernooi stond hij met de Nederlandse ploeg al op het hoogste treetje van het podium na de gewonnen Teamsprint tegen Frankrijk.

Sprint – mannen
flag-nr1 flag-nl Jeffrey Hoogland
flag-nr2 flag-de Stefan Bötticher
flag-nr3 flag-nl Harrie Lavreysen

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
6 augustus 2018 21:18
Baas!
6 augustus 2018 21:39
Heb enkel de eerste heat gezien en ik wist het. Eindbaas!
6 augustus 2018 21:48
Wat een kerel! Met overmacht gewonnen.
6 augustus 2018 21:54
Hoppa, ook nog brons erbij
6 augustus 2018 22:17
Grote klasse
6 augustus 2018 22:19
Nu nog wat sleutelen en we pakken die gele trui naar huis jongens !
6 augustus 2018 22:54
Wat een overmacht! Echt genoten voor de buis deze avond met fantastisch NL wielersucces. Wat een succesperiode voor het Nederlandse wielrennen.
6 augustus 2018 23:08
Hulde - wat een power!

De derde heat van Lavreysen mag ook ingelijst worden.
7 augustus 2018 07:26
Geweldig onderdeel. Leuker dan de sprints op de weg.
7 augustus 2018 08:38
Wat een krachtpatsers die twee zeg! Jammer dat ze op grond van hun kwalificatie tijd al in de halve finale al tegen elkaar uit kwamen.
Mooie strijd gezien, misschien dat Hoogland nu net nog wat sterker is en over iets meer ervaring beschikt maar het is een marginaal verschil.

Vooral de tweede aanzet van Hoogland is magistraal, hij kan dan nog door versnellen, mooi om te zien.

Prima resultaten vd baanploeg ook met het oog op de OS 2020. Het zijn niet alleen deze twee sprinters natuurlijk. Voormalige BMX mannen.
7 augustus 2018 11:36
Wat een beest!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.