Jelle Wallays rondt fraaie solo af in Parijs-Tours, Oliver Naesen derde

zondag 13 oktober 2019 om 17:24
Jelle Wallays rondt fraaie solo af in Parijs-Tours, Oliver Naesen derde

foto: Cor Vos

Jelle Wallays heeft met een straffe solo Parijs-Tours gewonnen. De Belg van Lotto Soudal ging op ruim veertig kilometer van de meet ten aanval en nam kort daarna de kop over van Søren Kragh Andersen, die lek reed op een onverharde strook. Wallays hield vervolgens stand en wist voor de tweede keer in zijn carrière te winnen in Tours.

Vroege kopgroep snel gegrepen
Zes koplopers wisten de openingsuren te kleuren: Mathijs Paasschens (Wallonie-Bruxelles), Andreas Stokbro (Riwal Readynez), Adam De Vos (Rally UHC), Tony Hurel (St. Michel-Auber93), Tom Dernies en Samuel Leroux (Natura4Ever-Roubaix Lille Métropole). Zij kregen maximaal vier minuten van het peloton, waar Groupama-FDJ en Cofidis de kop namen.

foto: Cor Vos

Door stevige zijwind werd aan de kop van het peloton flink versneld. Dit zorgde voor een serieuze breuk, waarna een vijftigtal renners overbleef en de koplopers al vroeg ingerekend werden. Onder meer Niki Terpstra, Oliver Naesen, Arnaud Démare en Bryan Coquard zaten mee van voren. Twee andere groepen volgden op ruim een halve minuut.

Uittredend winnaar in de aanval
Søren Kragh Andersen, de winnaar van vorig jaar, besloot vervolgens om op zeventig kilometer van de finish aan te vallen uit het voorste peloton. De Deen van Team Sunweb kreeg Boy van Poppel (Roompot-Charles) met zich mee. Samen reden ze bijna vijftig seconden weg op het peloton, waar een samensmelting plaatsvond tussen de grote pelotons.

Kragh Andersen wist Van Poppel echter van zich af te schudden op de Côte Goguenne, een onverharde klim van anderhalve kilometer. Dit was ook direct het begin van vijftig kilometer lange finale vol met gravelstroken en heuvels. Jelle Wallays wist dat, dus ging hij solo in de tegenaanval. De Belg nam veertig kilometer van de meet de kop over nadat Kragh Andersen een lekke band kreeg op een onverharde strook. In de achtergrond regende het ook lekke banden, waaronder voor Terpstra.

Kragh Andersen ziet Wallays passeren – foto: Cor Vos

IJzersterke Wallays houdt stand
Wallays wist zijn voorsprong van een halve minuut op een flink uitgedund peloton uit te breiden tot anderhalve minuut. Onder meer Oliver Naesen gebruikte de zware stroken om in de tegenaanval te gaan, maar veel reed hij niet dichterbij de koploper. De groep-Naesen volgde op 1.25 met nog vijftien kilometer te gaan, terwijl tegenaanvallen gecounterd werden door Wallays’ ploeggenoot Nikolas Maes.

Wallays overleefde ook de laatste onverharde strook van Rochecorbon en begon zo met een voorgift van ruim een minuut aan de laatste tien kilometer richting Tours. Vanuit de achtergrond bleken Terpstra en Naesen nog overschot te hebben, maar zij streden om de twee andere podiumplaatsen naast Wallays. De Belg kwam solo binnen en had alle tijd om de overwinning te vieren. Vervolgens kreeg Terpstra de tweede plek cadeau van Naesen.

Parijs-Tours U23
Bij de beloften ging de overwinning naar Alexys Brunel van de opleidingsploeg van Groupama-FDJ. Joel Suter werd tweede, Jonas Hvideberg derde.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.