Jenno Berckmoes rijdt sinds jaren weer enkele crossen: “Lotto Dstny vond het een goed idee”
foto: Cor Vos
donderdag 14 december 2023 om 12:35

Jenno Berckmoes rijdt sinds jaren weer enkele crossen: “Lotto Dstny vond het een goed idee”

Interview Jenno Berckmoes is deze winter te zien in een aantal veldritten. De Vlaamse renner trekt volgend jaar naar Lotto Dstny en mocht van de ploeg een aantal crossen rijden als voorbereiding op het wegseizoen. “Mijn doel is om de crossen uit te rijden”, vertelde Berckmoes aan WielerFlits.

In Kortrijk en Boom was Berckmoes al te zien in het veld. De 22-jarige renner werd 19e en 23ste, zonder training. “Ik heb op voorhand geen enkele crosstraining gedaan. Maar ik heb vroeger wel gecrost in de jeugd, tot bij de nieuwelingen. Bij de junioren deed ik het nog een beetje, maar toen was het al niet meer zo belangrijk. Dan heb ik de keuze gemaakt om me volledig op de weg te richten.”

“Ik vind het dus wel leuk om terug in het veld te zijn. Ik doe het uit plezier. Een vriend van mij wilde ook weer wat crossen gaan rijden en nu zijn we dus altijd met onze vriendengroep op pad. Dat is heel fijn. Maar natuurlijk heb ik aan Lotto Dstny gevraagd of zij het oké vonden dat ik dit ging doen. Ze vonden het een goed idee als ik het zie als training, en dat is ook zo. Mijn doel is om iedere cross uit te rijden. Als dat lukt, dan heb ik het wel goed gedaan.”

Power van de weg
Die 19e en 23ste plaats zijn ook zeker niet slecht. “Ik doe het wel goed. In Boom had ik ook al een veel beter gevoel dan in Kortrijk. Je merkt toch dat die techniek niet weg is na al die jaren. Natuurlijk is mijn techniek niks in vergelijking met de echte crossers. Aan de andere kant voel ik wel dat ik op de rechte stukken of op de hellende stroken mijn power kwijt kan. Dat is wel leuk om te voelen.”

Eind december zal Berckmoes, als alles goed gaat, nog de crossen in Heusden-Zolder (27 december) en Loenhout (29 december) afwerken. Daarna zijn de veldritten niet meer combineerbaar met het wegseizoen, dat er al snel zal aankomen. “Ik wil ook een goede start nemen bij Lotto Dstny. Ik heb nu twee jaar bij Flanders-Baloise gereden en ben echt wel klaar voor een stap hogerop, maar het blijft spannend.”

Ardense koersen
“Ik ben heel blij dat ik deze transfer kan maken. Voor mij is het een logische stap. Ik denk ook dat de overstap niet zo groot is. Het is nog altijd een Belgische ploeg en er heerst een leuke sfeer. Ik zal vooral mijn ding doen in de Ardense wedstrijden, de koersen waar je een punch moet hebben. In de grotere koersen zal dat in dienst van de kopmannen zijn, in de kleinere zal ik soms mijn eigen ding kunnen doen.”

“Er is nog veel tijd om te groeien, ik ben nog jong. Op termijn wil ik zeker proberen er ook in die grote koersen te staan. Maar op het niveau dat ik nu rijd, is het logisch dat ik in die koersen nu in dienst zal rijden. Daar heb ik meer dan vrede mee, ook in die rol kan ik nog veel leren.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.