Jens Debusschere de sterkste op Citadel van Namen
Foto: Sirotti (archief)
woensdag 16 september 2015 om 17:05

Jens Debusschere de sterkste op Citadel van Namen

De Grand Prix de Wallonie is dit jaar een prooi geworden voor Jens Debusschere. De Lotto Soudal-coureur was de sterkste van een groep van negen die aan de slotklim van de Citadel van Namen begon en waar ook ploegmaat Jelle Vanendert in zat. Tweede werd Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), voor Christophe Laporte (Cofidis).

Net als in Italië was het in België regen troef. Dat weerhield vijf renners er niet van om na zo’n 35 kilometer een gat te slaan met het peloton: Benoit Jarrier (Bretagne-Séché Environnement), Dieter Bouvry (Roubaix – Lille Métropole), Christophe Prémont (Verandas Willems), Thomas Wertz (Wallonie-Bruxelles) en Kevin Van Melsen (Wanty – Groupe Gobert). In een dappere poging probeerden Romain Barroso (Wanty – Groupe Gobert) en Gertjan De Vos (Team 3M) het gat van meer dan een minuut dicht te rijden. Toen het verschil echter met veel moeite half zo klein was gemaakt, moesten ze halt houden voor een dichte spoorwegovergang en was het gedaan voor de twee.

Regen veroorzaakt valpartijen
De voorsprong daalde gestaag van drie naar twee en één minuut, maar steeg weer nadat er in het peloton een massale valpartij gemeld werd. Daarbij kwamen verschillende renners erg slecht terecht, en even later was het alweer raak. Nadat de rust enigszins was wedergekeerd, nam FDJ het heft in handen en ging de snelheid omhoog, waardoor er in het peloton enkele breuken ontstonden. Voorin stokte de samenwerking en voorkwamen enkele ontsnappingspogingen niet dat de vijf weer werden gegrepen.

Negen man geraken weg
Er volgden verschillende ontsnappingspogingen, maar in de wind en regen waaiden ze allemaal weer terug. Tegelijkertijd kromp het peloton steeds verder en binnen de laatste 10 kilometer leek dan eindelijk een groep het te gaan halen: Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) was weg met Thibaut Pinot, Arthur Vichot (FDJ), Jens Debusschere, Jelle Vanendert (Lotto-Soudal), Franck Bonnamour (Bretagne-Séché Environnement), Christophe Laporte, Rudy Molard (Cofidis) en Gaëtan Bille (Verandas Willems). Op de Citadel van Namen was Debusschere de eerste die echt aanging, waarna niemand tijdig reageerde.

flag-be Grand Prix de Wallonie 2015 (1.1)
Uitslag: Beaufays – Namen (198 km)
1. flag-be Jens Debusschere (Lotto Soudal) in 4u57m37s
2. flag-be Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) op 6s
3. flag-fr Christophe Laporte (Cofidis) op 7s
4. flag-be Gaëtan Bille (Verandas Willems) in z.t.
5. flag-be Jelle Vanendert (Lotto Soudal) op 8s
6. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) op 10s
7. flag-fr Arthur Vichot (FDJ) op 12s
8. flag-fr Franck Bonnamour (Bretagne-Séché Environnement) in z.t.
9. flag-fr Rudy Molard (Cofidis) op 26s
10. flag-be Jerome Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) op 43s

Volledige uitslag

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
17 september 2015 08:42
Vergeet ook niet Louis Vervaeke, zowel gisteren als in Montréal in de aanval en met de panache van een ervaren prof. Die jongen komt zeker nog in Waalse wedstrijden teru gom te winnen en dan bedoel ik zelfs de grote klassiekers.

Mooie overwinning van Debusschere, ik zou hem in het Vlaamse voorjaar toch ten minste naast Roelandts plaatsen in de klassiekers.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.