Jens Debusschere: “Ik wil de draad van sprinten voor mezelf dit jaar nog oppikken”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
vrijdag 11 juni 2021 om 08:00

Jens Debusschere: “Ik wil de draad van sprinten voor mezelf dit jaar nog oppikken”

Interview Jens Debusschere staat voor belangrijke weken, alleen weet hij zelf nog niet hoe die eruit gaan zien. Ofwel gaat hij als loods van Bryan Coquard mee naar zijn vijfde Tour de France, ofwel gaan we de 31-jarige sprinter uit Dadizele eindelijk nog eens voor eigen rekening zien rijden in wat kleinere koersen. De komende week moet klaarheid brengen…

Lazen we afgelopen maand op de fanpagina van Jens Debusschere: Jens is op stage in Zuidoost-Frankrijk in functie van de Tour de France-sprints. De West-Vlaming is zeker van een Tourselectie, denken wij dan. Maar niets is minder waar. “Op dit moment is het allemaal nog wat zoeken naar automatismen in de sprintvoorbereiding. Niemand is zeker van zijn selectie”, zegt de ex-winnaar van Dwars door Vlaanderen en een Tirreno-Adriaticorit aan WielerFlits.

Is er op stage dan niet aan die automatismen gewerkt?
“Om eerlijk te zijn: op stage niet echt. Dat soort dingen moeten eigenlijk meer in koers gebeuren. In de Boucles de la Mayenne hebben we een goede test gehad. Maar anderzijds zijn er daar ook veel te veel fouten gemaakt. Die foutjes mogen we de komende week echt niet meer maken.”

Wat voor fouten bedoel je dan?
“Mekaar kwijtraken op momenten dat het eigenlijk niet meer mag. Of echt domme foutjes zoals te vroeg remmen voor een scherpe bocht, waardoor andere renners nog langszij kunnen komen en je veel plaatsen verliest. Zoiets mogen we eigenlijk niet laten gebeuren. Als je mee wilt doen op het hoogste niveau in de Tour de France, dan moet alles perfect lopen. We moeten er dus vooral aan werken om bij elkaar te blijven aan het einde. Een kwestie van automatismen.”

Wat was dan wél het doel van die stage?
“Na de Boucles de la Mayenne zijn we enkele dagen in die regio gebleven om de ritten in Bretagne te verkennen van de eerste Tourweek. Dat was interessant om te zien. Het zijn heel verraderlijke ritten, op een behoorlijk lastig parcours. Het was interessant om daar al eens geweest te zijn. Zeker voor Bryan zelf, die zo’n parcoursen normaal gezien wel aankan.”

Debusschere won in 2015 zelf een rit in Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

Waarom ben je dan toch nog niet zeker van je Tourselectie?
“Zowel Jérémy Lecroq als ikzelf zouden de rol van laatste man voor Bryan kunnen vervullen. Maar zoals ik zei, is het nog allemaal een beetje zoeken. Het hangt natuurlijk ook af van de sprinter zelf, die moet vertrouwen in je hebben. Het kan allemaal nog veel beter en dat hoop ik deze week ook echt te tonen. En als dat lukt, dan stijgen de kansen op een Tourselectie natuurlijk sowieso.”

Neem je dan ook vrede met die rol van sprintloods? We zagen je dat in het verleden wel vaker doen, bijvoorbeeld voor André Greipel. Maar het is een vaststelling dat we daarnaast steeds minder Jens Debusschere tegenkomen bij de eerste tien in de uitslag…
“Het grote verschil met Lotto Soudal is dat we toen twee programma’s hadden. In de grotere koersen gingen we voor André, maar daaronder kon ik wel altijd mijn eigen ding blijven doen. Langs de ene kant mis ik het zeker om voor eigen rekening te rijden, maar langs de andere kant is de wielerwereld de laatste drie, vier jaar zo hard veranderd dat het voor mij moeilijk wordt om nog te scoren. Als ik geen Tourselectie kan bemachtigen, dan wil ik het de komende maanden sowieso nog eens proberen. Dan wil ik echt de draad oppikken en voor mooie resultaten gaan.”

Ga je die feeling om voor winst te gaan nog wel hebben?
“Het is waar: die ben ik nu een beetje kwijt. Maar ik denk dat die feeling ook heel snel weer terug kan komen. Er moet maar één sprint zijn waar je vertrouwen kan tanken met een goed resultaat, en je bent weer vertrokken. Maar ja, die ene kans moet er wel van komen natuurlijk.”

Op het BK zal er alleszins geen Coquard zijn…
“Klopt, daar kunnen we echt wel iets doen. We zijn daar met een vijftal jongens, dus het wordt een kwestie van attent zijn. Hopelijk loopt de koers in ons voordeel, want iets rechtzetten is met z’n vijven heel moeilijk. Ik ga daar alleszins alles op alles zetten, want ik wil niet afgaan in eigen huis.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.