Jens Voigt breekt werelduurrecord
donderdag 18 september 2014 om 20:00

Jens Voigt breekt werelduurrecord

Jens Voigt

foto: Sirotti

Jens Voigt is erin geslaagd om het werelduurrecord te breken. De 43-jarige Duitser reed op de wielerbaan van het Zwitserse Grenchen het negen jaar oude record van de Tsjech Ondřej Sosenka uit de geschiedenisboeken. Voigt legde in zestig minuten een afstand van 51,115 kilometer af.

Voigt reed zijn poging op een aangepaste tijdritfiets. Dit in tegenstelling tot Sosenka, die zijn record op een traditionele racefiets vestigde. Desondanks kreeg de Duitser onderweg geen tijden door en moest hij het doen zonder kilometerteller of wattagemeter.

Voigt begon voortvarend aan zijn recordpoging en reed dan ook sneller dan het schema van Sosenka. Na tien kilometer bedroeg zijn voorsprong twaalf seconden. Na twintig kilometer had hij deze voorsprong vergroot tot vierentwintig tellen. Na een half uur lag hij net boven het schema van 51 kilometer, maar begonnen de eerste fysieke problemen op te spelen en kwam hij voor een eerste keer uit het zadel.

Na een lastige periode hervond de routinier zijn ritme en verliepen de 250 meter lange rondjes weer soepeler. Met nog tien minuten te gaan bedroeg zijn voorsprong 59 tellen, waardoor Voigt met een grote marge aan de slotfase kon beginnen. Het verwachte verval bleef uit. De Duitser slaagde er zelfs in zijn voorsprong te vergroten. De spanning bleef weliswaar uit, maar Voigt presteerde het om tijdens het laatste uur van zijn actieve loopbaan zijn grootste prestatie ooit neer te zetten. Anderhalve minuut voor het einde brak Voigt het record. Uiteindelijk stelde hij het bijna 1,5 kilometer scherper.

“Ik ben misschien iets te snel gestart,” reageerde Voigt na afloop. “Na twintig minuten moest ik gas terug nemen, maar de laatste twintig minuten heb ik alles gegeven. Ik wist dat het de laatste keer was in mijn leven dat ik zo diep moest gaan”

Voigt schaart zich met het breken van het record in een in een illuster rijtje. Grote namen als Fausto Coppi (1942, 45,7 km), Jacques Anquetil (1956, 46,1 km) en Eddy Merckx (1972, 49,4 km) gingen hem voor.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.