Jérôme Baugnies: “In 2021 misschien opnieuw naar Canyon dhb”

Door , zaterdag 27 juni 2020 om 16:16
Jérôme Baugnies: “In 2021 misschien opnieuw naar Canyon dhb”

foto: Cor Vos

Na zes jaar Wanty-Gobert verhuisde Oost-Vlaming Jérôme Baugnies (33) eind 2019 naar het Britse continentale Canyon dhb p/b Soreen. Het werd een verblijf van korte duur. Vorige week werd bekend dat hij met onmiddellijke ingang naar het bescheiden Decock-Van Eyck-Devos Capoen verkaste. “Omdat ik wil koersen”, vertelt hij aan WielerFlits.

“Om misverstanden te vermijden, ik ben bij Canyon dhb niet vertrokken met slaande deuren”, lacht Baugnies. “Nee, de enige reden van mijn vertrek is dat ik zekerheid wilde dat ik deze zomer en dit najaar nog aan koersen zou toekomen. En daar had ik bij het Britse team geen garantie op. Tenminste, toch niet op het moment dat ik de beslissing heb genomen. Keihard blijven trainen om misschien nog een handvol of minder wedstrijden te rijden, daar had ik geen zin in.”

‘Wat blijft er nog over?’
Canyon dhb is een continentaal team en kan dus niet zomaar in alle wedstrijden van start gaan. “En ik zag alle wedstrijden van mijn programma een voor een geannuleerd worden”, gaat Baugnies voort. “Zoals de GP Impanis bijvoorbeeld. GP Stad Zottegem is er zo eentje. Ook de Memorial Van Steenbergen. Voorlopig blijft alleen de Druivenkoers en de Gooikse Pijl op mijn lijstje over. Maar hoe zeker zijn we daarvan? Als er bij een kermiskoers een sponsor weg valt, is dat sneller op te vangen dan bij een 1.1-koers. Ik was er niet gerust in. De vraag was niet meer: wat verdwijnt er, maar: wat blijft er nog over?”

“Ondertussen heeft de Wielerbond haar reglement wel aangepast en mogen renners van continentale teams tijdens de rest van dit seizoen ook elite zonder contractwedstrijden rijden in België, maar dat wist ik een maand geleden niet. Nu, het maakt ook niet uit. Het was een moeilijke keuze en we zullen later wel zien of het de juiste was. In elk geval, bij mijn nieuwe ploeg kan ik weer koersen. En daar was het me om te doen. Bij Caynon dhb maakten ze ook geen punt van een tussentijdse transfer, zij beseften ook dat het een moeilijk verhaal werd.”

Baugnies won een jaar geleden de GP Jose Dubois – foto: Cor Vos

Baugnies heeft zich alvast ingeschreven voor een aantal wedstrijden in de maand juli. “Afwachten hoe ze dat bij de Wielerbond gaan aanpakken. Ik hoop er alvast zoveel mogelijk te kunnen rijden”, zegt de Denderhoutemnaar. “In augustus staan sowieso al enkele kermiskoersen bij de profs op het programma en rijden we met Decock-Van Eyck-Devos Capoen een aantal leuke interclubwedstrijden, waaronder die in Ophasselt, bij mij in de buurt. En de Belgische kampioenschappen bij de elite zonder contract – zowel de tijdrit als de wegrit – staan ook al aangekruist. Doel is in elk geval om de winter zo kort mogelijk te houden en door te trekken naar 2021.”

En misschien rijdt hij volgend jaar wel opnieuw in het shirt van Canyon dhb p/b Soreen. “Dat zou zomaar kunnen. We zijn in elk geval in de beste verstandhouding uiteen gegaan. Ik heb gewoon een keuze moeten maken. En als het van hen afhangt, rijd ik er in 2021 opnieuw, al heb ik uiteraard geen glazen bol. We zien wel wat de toekomst ons brengt.”

Ook Joeri Calleeuw naar Decock-Van Eyck-Devos Capoen

Niet alleen Baugnies maakt de overstap naar het West-Vlaamse amateurteam, ook Joeri Calleeuw (van 2015 tot 2017 nog prof bij Veranda’s Willems en Roubaix Lille Métropole) komt de ploeg versterken. Calleeuw reed eerder al in hun kleuren, maar door ziekte en pech hing hij vorig jaar de fiets aan de haak. Doordat hij tijdens deze coronatijd veel kon trainen en de conditie opnieuw top is, wil hij zich wagen aan een kortstondige comeback. Calleeuw heeft echter geen ambitie om er volgend seizoen mee verder te doen.

Joeri Calleeuw in 2016 – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair