Jesper Asselman verrast met zege in Tour de Yorkshire
foto: Cor Vos
donderdag 2 mei 2019 om 18:27

Jesper Asselman verrast met zege in Tour de Yorkshire

Nederlands succes in de Tour de Yorkshire! Jesper Asselman heeft namelijk de openingsetappe met aankomst in Selby weten te winnen. De renner van Roompot-Charles – die onderdeel uitmaakte van de vroege vlucht – wist nét uit de greep te blijven van het aanstormende peloton. Asselman is tevens de eerste leider.

De vijfde editie van de Tour de Yorkshire werd op gang geschoten met een vlakke etappe van Doncaster naar Selby. Nee, we bedoelen hier niet de drievoudig wereldkampioen snooker, maar een plaatsje in het zuiden van Yorkshire. Hier kregen we waarschijnlijk een massasprint, aangezien er slechts één klimmetje op het menu stond.

Jesper Asselman in de aanval 
De renners vertrokken iets na tweeën voor de 178,5 kilometer lange openingsetappe. Het duurde even vooraleer de vroege vlucht weg was, maar uiteindelijk wisten Jesper Asselman, James Fouché, Jacob Hennessy, Kevin Vermaerke, Will Tidball, Joe Nally én Dan Bigham in regenachtige omstandigheden een gaatje te slaan.

De koplopers kregen weinig ruimte, maar reden goed door – foto: Cor Vos

De zeven koplopers kregen weinig ruimte van het peloton, dat duidelijk aanstuurde op een massasprint. Vooral Team Ineos en Dimension Data – de ploegen van Chris Froome en Mark Cavendish – hielden de vluchters in het vizier. De voorsprong bleef zodoende schommelen rond de twee minuten, al weigerden de koplopers zomaar op te geven.

Sterker nog: Vermaerke, Bigham, Nally en Asselman hielden bijzonder lang stand. De vier overgebleven vluchters hadden met nog twintig kilometer te gaan een voorsprong van anderhalve minuut. Kwam het peloton – net als in de Ronde van Romandië – te laat? Team Ineos was in ieder geval gebrand op een hergroepering.

Regen, regen en nog eens regen… – foto: Cor Vos

Koplopers mogen dromen
Zo beukte Ian Stannard kilometerslang op kop, waardoor de voorsprong steeds kleiner werd. Anderhalve minuut werd een minuut. Een minuut werd dertig seconden. Maar de koplopers moesten nog maar vijf kilometer afleggen! Asselman, Vermaerke, Bigham en Nally: ze mochten dromen van ritwinst. Helemaal omdat Team Ineos geen hulp kreeg in de achtervolging.

Op drie kilometer van de streep besloot Dimension Data een handje toe te steken, maar het kalf bleek verdronken. De winnaar moest vooraan worden gezocht. Asselman maakte de sterkste indruk, maar de renner van Roompot-Charles moest wel afrekenen met de Angelsaksen.

Asselman wint! 
De vier koplopers bleven uit de greep van het peloton, al kwamen de sprinters nog tot aan het achterwiel. Asselman vertrok echter op het juiste moment. Met enkele machtige pedaalslagen wist hij zijn tweede profzege te boeken, nadat hij twee jaar geleden al de Ronde van Drenthe wist te winnen. Voor Roompot-Charles is het de eerste zege van het seizoen.

Jesper Asselman op het podium – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.