Jesse Vandenbulcke sprint op indrukwekkende wijze naar nationale titel
foto: Cor Vos
zondag 30 juni 2019 om 13:35

Jesse Vandenbulcke sprint op indrukwekkende wijze naar nationale titel

Jesse Vandenbulcke is de nieuwe Belgische kampioen op de weg. De renster van Doltcini-Van Eyck Sport maakte onderdeel uit van een vroege vlucht, die uit de greep wist te blijven van het peloton. De 23-jarige Vandenbulcke versloeg na een bijzonder lange sprint Ann-Sophie Duyck.

Studentenstad Gent was vandaag het decor van het BK wielrennen op de weg. De rensters kregen een biljartvlak parcours voorgeschoteld, waardoor het toch uitkijken was naar de snelle vrouwen in het peloton. Met Jolien D’hoore en tijdritkampioene Lotte Kopecky waren er twee topfavorieten, maar er waren nog kapers op de kust. De vrouwen begonnen rond het middaguur aan de nationale titelstrijd.

Omvangrijke vluchtgroep 
De deelnemers hadden er blijkbaar zin in, want het tempo lag van bij de start enorm hoog. Het duurde lang vooraleer er een kopgroep wegreed, maar na goed dertig kilometer wisten twaalf rensters weg te rijden. De bekendste namen? Veldrijdster Laura Verdonschot, Julie Van De Velde, Ann-Sophie Duyck en Britt Knaven, de dochter van oud-prof Servais Knaven.

Deze omvangrijke kopgroep wist een maximale voorsprong bij elkaar te fietsen van vier minuten, waardoor favorieten als D’hoore en Kopecky wel moesten reageren. De twee topfavorieten kregen echter geen ruimte, waardoor ze weer werden opgeslokt door de grote groep. De tijd begon te tikken voor het peloton, dat nog altijd op drie minuten reed van de koplopers.

Kopgroep spat uiteen 
Op goed twintig kilometer van de streep probeerde Doltcini-Van Eyck Sport – dat met twee vrouwen vooraan reed – het overtal uit te spelen. Het was Vandenbulcke die versnelde, maar Duyck, Dockx en Van De Velde zaten al snel op haar wiel. De overige koplopers moesten echter passen, waardoor we met vier rensters de finale indoken.

Vandenbulcke, Duyck, Dockx en Van De Velde: een van deze rensters zou Belgisch kampioen worden. Het peloton – met daarin D’hoore en Kopecky – kwam namelijk te laat. Met nog elf kilometer te gaan gooide Van De Velde haar kaarten op tafel, maar ze kreeg geen ruimte van haar concurrenten.

Vandenbulcke wint na curieuze sprint 
Er werd slag om slinger gedemarreerd, maar de snelle Vandenbulcke wist alle aanvalspogingen te neutraliseren. Op twee kilometer van de finish probeerde Van de Velde het nog met twee ultieme versnellingen, waardoor Dockx moest passen. Vandenbulcke en Duyck wisten wel te reageren, waardoor we een sprint met z’n drieën kregen.

Vandenbulcke was op papier de snelste, maar de 23-jarige renster ging de sprint al bijzonder vroeg aan. Met nog 600 meter te gaan zette Vandenbulcke aan, maar er bleek niks te doen aan de renster van Doltcini-Van Eyck Sport, al kwam Duyck nog dichtbij. Van de Velde moest genoegen nemen met het brons.

Ongeloof bij de winnares – foto: Cor Vos

Uitslag Belgisch kampioenschap op de weg – vrouwen
flag-nr1 Jesse Vandenbulcke (Doltcini-Van Eyck Sport)
flag-nr2 Ann-Sophie Duyck (Parkhotel Valkenburg)
flag-nr3 Julie Van De Velde (Lotto Soudal Ladies)

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
30 juni 2019 21:28
Dit was echt mooi

Om te reageren moet je ingelogd zijn.