Jesús Herrada zegeviert in Trofeo Ses Salines-Felanitx, Mollema derde
foto: Cor Vos
donderdag 31 januari 2019 om 16:15

Jesús Herrada zegeviert in Trofeo Ses Salines-Felanitx, Mollema derde

Jesús Herrada is de winnaar geworden van de eerste Europese wielerkoers van 2019. De Spanjaard van Cofidis won de Trofeo Ses Salines-Felanitx, door als eerste boven te komen op de Puig san Salvador. Hij verwees Guillaume Martin en Bauke Mollema naar de dichtste ereplaatsen.

Gabon, Australië, Argentinië… In de wat meer exotische landen was het al volop koers. De eerste Europese wielerwedstrijd moest echter nog worden verreden. Donderdag was het dan zover: op Mallorca stond de Trofeo Ses Salines-Felanitx op het programma. De eerste van vier Spaanse eendagskoersen op het prachtige eiland.

Met wereldkampioen Alejandro Valverde, Mikel Landa, Rafal Majka, Fabio Aru en Tim Wellens stonden er flink wat wereldtoppers aan het vertrek. De aandacht ging aanvankelijk echter uit naar Rasmus Byriel Iversen, Antonio Jesús Soto en Jacob Hennessy. Dit drietal reed al vroeg weg, en wist een maximale voorsprong te vergaren van vijf minuten.

Nederlanders in de aanval 
Hoe dichter de koplopers de finish naderden, hoe kleiner de voorsprong echter werd. Met nog goed vijftig kilometer te gaan was de voorsprong geslonken naar ruim één minuut, wat het sein was voor Lars Boom en Pim Ligthart om een duo-aanval op poten te zetten. De twee renners werden echter al snel weer ingerekend door het peloton.

foto: Cor Vos

Niet veel later werden ook de vroege vluchters opgeslokt, waardoor we met een compact peloton begonnen aan de finale. Alhoewel: compact? Het peloton werd op twintig kilometer van de finish namelijk flink uitgedund door een valpartij. Het grootste slachtoffer was Mikel Landa: de Spaanse klimmer van Movistar moest uiteindelijk worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Landa huilt, Herrada lacht
De formatie van Landa bleef echter op kop rijden, aangezien ze met wereldkampioen Valverde de topfavoriet in huis hadden. Eenmaal aan de voet van de vijf kilometer lange slotklim, demarreerde de Portugees José Gonçalves. De renner van Katusha-Alpecin kreeg niet veel later het gezelschap van de Fransman Guillaume Martin.

De twee aanvallers hadden met nog twee kilometer te gaan een voorgift van vijftien tellen. Was dit genoeg voor de zege? Het scheelde niet veel voor Martin. Wat heet: de klimmer van Wanty-Gobert leek zegezeker, maar werd net voor de top nog ingerekend door springveer Herrada.

Eerste zege voor Cofidis 
De Spanjaard boekte zo zijn eerste zege voor Cofidis. Martin moest genoegen nemen met de meest ondankbare ereplaats, terwijl Mollema knap als derde finishte. Topfavoriet Valverde kwam ‘slechts’ als vierde boven.

Het podium van de Trofeo Ses Salines-Felanitx – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.