John Degenkolb wint Parijs-Roubaix
foto: Sirotti
zondag 12 april 2015 om 16:34

John Degenkolb wint Parijs-Roubaix

Na Milaan-San Remo heeft John Degenkolb ook met Parijs-Roubaix alweer een monument gewonnen in 2015. De Duitser van Giant-Alpecin was veruit de sterkste op de wielerbaan van Roubaix. Zdenek Stybar sprintte naar plek twee, Greg Van Avermaet werd derde. Lars Boom was de beste Nederlander op de vierde plek.

Snelle start en vroege vlucht
Door een stevige wind in de rug was de openingsfase extreem rap. Vluchters kregen geen kans om weg te geraken doordat het peloton op een lang lint was getrokken. Onder meer Lieuwe Westra probeerde een kopgroep te creëren, maar de tempo in het peloton lag te hoog. In het eerste uur werd liefst 50,4 kilometer afgelegd.

Pas na 32 kilometer wurmden negen renners zich los uit het peloton. Gregory Rast (Trek Factory Racing), Adam Blythe (Orica-GreenEDGE), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Sean De Bie (Lotto Soudal), Aleksejs Saramotins (IAM Cycling), Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise), Pierre-Luc Perichon (Bretagne-Séché Environnement), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) en Ralf Matzka (Bora-Argon 18) kregen een klein gaatje. Even later probeerde Jasha Sütterlin (Movistar) de oversteek te maken, maar hij slaagde daar niet in. Al rap hadden de negen vluchters meer dan vijf minuten voorsprong. Het grootste gat bedroeg ruim tien minuten.

Bos van Wallers
In de aanloop naar het Bos van Wallers, de opening van het finale in Parijs-Roubaix op bijna honderd kilometer van de meet, kwamen de grote kleppers naar voren. Een strook voor het Bos was er alweer pech voor Thomas, maar hij wist solo terug te keren. Westra kwam op zijn beurt hardhandig in aanraking met de keien. In het Bos van Wallers moest De Bie lossen door een lekke band, waardoor er acht leiders overbleven. In het pak namen Lotto Soudal en BMC stevig de leiding, waardoor de boel op scherp werd gezet.

Een gevaarlijk moment ontstond toen de spoorbomen dichtgingen, precies toen het peloton aankwam. Niet veel later werd Thomas voor de zoveelste getroffen door pech; hij viel over een stoeprandje. Etixx-Quick-Step en Sky gaven er even later een snok aan, wat zorgde voor opschudding in het peloton. LottoNL-Jumbo was goed vertegenwoordig in het peloton, maar de ploeg van Lefevere bleef daar de leiding houden. Op zeventig kilometer was het gat nog vier minuten tussen kopgroep en peloton.

Terpstra en co trekken door
Etixx-Quick-Step, met Niki Terpstra, trok daarna heel hard door en zorgde voor een schifting. Een zestiental renners kon volgen. Alexander Kristoff, Bradley Wiggins en Greg Van Avermaet hadden de slag gemist. Lars Boom, Sep Vanmarcke, Daniel Oss, Danny van Poppel, Peter Sagan en John Degenkolb zaten wel mee. Op 58 kilometer was er echter weer een samensmelting. Het was Sagan zelf die op Auchy-lez-Orchies à Bersée de knuppel in het hoenderhok gooide. Op Mons-en-Pévèle was Vandenbergh de enige die durfde aan te vallen, en hij sloeg direct een gat van twintig tellen.

Solo ging de Belg op jacht naar de koplopers. Lotto Soudal ging achtervolgen, maar Vandenbergh liep uit. Een viertal sprong weg uit het pak, maar hen lukte het ook niet om iets uit te richten. Op de sector van de Templeuve ging Wiggins in de aanval, die direct aansloot bij Vandenbergh. Ook Debusschere en Stybar sloten aan, waardoor een kwartet ontstond. De mannen van Katusha en BMC haalden hen terug.

Sterke Vanmarcke rijdt lek
Op 23 kilometer werden de laatste vroege vluchters ingerekend, doordat Vanmarcke een ferme versnelling plaatste. Terpstra, Boom, Degenkolb en Sagan gingen mee. Een domper voor Vanmarcke volgde direct; hij reed lek. Dit was het teken voor Bozic en Roelandts om weg te springen. Op Camphin-en-Pévèle ging de Belg van Lotto Soudal alleen verder en begon solo aan de Carrefour de l’Arbre. Aan het einde van de strook was het gat nog vijf tellen groot, mede door een stevig tempo van Terpstra. Boom probeerde nog weg te geraken, maar hij werd gecounterd door Degenkolb.

Van Avermaet en Lampaert krijgen Degenkolb achter zich aan
Op 13 kilometer was er een algemene hergroepering en waren het weer Boom en Terpstra die zich goed toonden. Lampaert en Van Avermaet kregen echter wel de ruimte. Bert De Backer ging er achteraan, en hij werd gevolgd door zijn Duitse kopman. In een koppeltijdrit probeerden de Giant-Alpecin’s vooraan te geraken, tot De Backer moest lossen. In zijn eentje ging hij op jacht naar de Belgische leiders. Op de sectie van Hem kwam de Duitser dichterbij en wist hij zelfs aan te sluiten.

Met zeven de wielerbaan op
De sprinter Degenkolb kreeg echter geen hulp meer van Lampaert, Van Avermaet ging nog wel op kop. Stybar maakte vanuit de achtergrond de jump naar de kopgroep, waardoor Etixx-Quick-Step met twee zat op kop. Door getwijfel leek het trio Boom-Keukeleire-Elmiger nog aan te sluiten op kop, en dat gebeurde op anderhalve kilometer van het einde.

Lampaert draaide als eerste de piste op, maar in de sprint die volgde was het duidelijk Degenkolb die de sterkste was. Hij is de tweede Duitse winnaar van Parijs-Roubaix; de eerste Duitser was Josef Fischer in de allereerste editie van 1896.

PIC530096935

flag-fr Parijs-Roubaix 2015 (1.WT)
Uitslag: Compiegne – Roubaix (253 km)
1. flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin) in 5u49m51s
2. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) allen z.t.
3. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)
4. flag-nl Lars Boom (Astana)
5. flag-ch Martin Elmiger (IAM Cycling)
6. flag-be Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE)
7. flag-be Yves Lampaert (Etixx-Quick-Step) op 7s
8. flag-gb Luke Rowe (Sky) op 28s
9. flag-be Jens Debusschere (Lotto Soudal) op 29s
10. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) op 31s

Beste vijf Nederlanders buiten de top tien
15. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) op 31s
27. flag-nl Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin) op 2m21s
31. flag-nl Koen de Kort (Giant-Alpecin) op 2m55s
45. flag-nl Danny van Poppel (Trek Factory Racing) op 3m24s
68. flag-nl Roy Curvers (Giant-Alpecin) op 7m50s

Uitslag

RIDE Magazine
166 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 7
12 april 2015 16:35
Wat een geweldige finale!
12 april 2015 16:36
Van Avermaet.......
Wat mij betreft een wederom saaie koers met gelukkig spannende laatste kilometers. En wie had ooit gedacht dat ik blij zou zijn met een besnorde Duitser als winnaar.

Edit: mooie leadout van QS
12 april 2015 16:37
Jammer dat het een sprint wordt, maar wat een koers heeft Degenkolb gereden! Verdiende winnaar. Het bleef lang gesloten maar ik zat op het puntje van mijn stoel de laatste kilometers. Dat maakt het enigszins goed, het was natuurlijk bij lange na niet de meest indrukwekkende editie ooit.
12 april 2015 16:37
Mooi treintje voor Degenkolb :P
12 april 2015 16:37
Spannende ontknoping met een verdiende winnaar. Boom goed, maar niet zijn weertype.
12 april 2015 16:37
Volgens de reglementen met die slagboom, wint Elmiger de koers.
12 april 2015 16:37
Finale maakt op zich Veel goed maar ze zullen volgend jaar toch echt anders moeten gaan koersen om die sprinters te nekken. Het blijft echt veel te lang op slot.
12 april 2015 16:38
Wat een ontknoping. Jammer dat Boom net geen podium haalt, wel goed gereden. Erg jammer van die lekke band voor Vanmarcke.
12 april 2015 16:38
Wat zat Lampaert daar op kop te rijden? Ze hadden de laatste 8km helemaal aan Degenkolb moeten laten. Saaie koers behalve de laatste 10km.
12 april 2015 16:38
Quickstep zette degenkolb in een zetel. Weinig aanvallen op het einde. Zal wel een zware koers geweest zijn, maar toch vreemd dat iedereen wilde sprinten.
12 april 2015 16:38
Ik ben helemaal niet blij met die Duitser. Balen dat die sprinters zoveel winnen....Pfff gecalculeerd...Ik mis Cancellara en Boonen.......
12 april 2015 16:39
Geweldig Degenkolb! Heel sterk gereden en veruit de snelste. Boom 4e ook heel erg sterk.
12 april 2015 16:39
Mooi stukje uit het interview: niet bang om te falen. Wel mooi dat de sprinters meer doen dan alleen afwachten, Kristoff in Vlaanderen en Degenkolb hier
12 april 2015 16:40
@garmin2012

Gecalculeerd? Degenkolb koerste verre van laf hoor.
12 april 2015 16:40
En die tactiek van Etixx. Daar begrijp ik niets van..stilhouden die benen....
12 april 2015 16:40
Wat een held die Degenkolb, volledig zelf verdiend! Hij is tenminste geen wieltjeszuiger

Wat onze Hollanders en Belgen betreft heel het jaar veel blablablabla maar voor de rest NUL komma NUL
12 april 2015 16:40
Garmin2012 Als er iemand geen wieltjesplakker was vandaag dan was het wel Degenkolb. Kijk liever naar je eigen ploeg, die hebben helemaal niks klaargespeeld vandaag
12 april 2015 16:41
Mooie maar zeer korte finale..
Koers viel me dan ook enigszins tegen..
12 april 2015 16:41
Verdiende winnaar, met veel lef gekoerst.
12 april 2015 16:42
Het rijden van Degenkolb kun je moeilijk gecalculeerd noemen. Het gat dichtrijden en daarna het meeste kopwerk doen, respect.
12 april 2015 16:42
Mooi voor Johny D en wat een finale! Heb de laatste 5km zwetend en met een bonkend hart zitten loeren.
12 april 2015 16:43
Tegenvallende koers met daarentegen een leuke finale en terechte winnaar die zowel het sterkst, slimst als dapperst was.
12 april 2015 16:43
Erg matte koers, eigenlijk geen enkele serieuze aanval gezien op de kasseien. De laatste kilometers maakten wel wat goed, maar deze editie zal me nou niet echt bij blijven. Degenkolb verdiend gewonnen, deed eigenlijk hetzelfde trucje als Kristoff.
12 april 2015 16:43
Misschien een of andere bovennatuurlijke karmavrouw inhuren bij Team Lotto-Jumbo die het tij van de pech eens kan keren...

Wat praat die Lampaert trouwens voor taaltje? Ik versta er werkelijk helemaal niets van. Lijkt wel of maar de helft van zijn lettergrepen doorkomt ofzo?
12 april 2015 16:43
Leuk laatste uur. En weer een mooie impuls voor het Duitse wielrennen.
1 2 3 7

Om te reageren moet je ingelogd zijn.