Jolien D’Hoore: “Mijn taak bij Boels-Dolmans? Sprinten, hé”
Ex-Belgisch kampioene Jolien D’Hoore (28) heeft deze namiddag een tweejarige overeenkomst ondertekend bij Boels-Dolmans. De Gentse maakt de overstap van Mitchelton-Scott. “Als het beste damesteam ter wereld je wil, dan moet je dat sowieso in overweging nemen”, vertelde D’Hoore. “En als na één gesprek al blijkt dat je dezelfde visie deelt, dan moet je niet langer twijfelen.”

Jolien D’Hoore tekende een tweejarig contract – foto: George Deswijzen/Team Boels
Jolien D’Hoore, die naast Boels zat en in normale omstandigheden best mondig is, wist even niet wat haar overkwam. “Verder leg ik geen druk, hoor…”, besloot de CEO met een knipoog. Leuke intro, grappig bedoeld. En toch, tezelfdertijd bewijst dit dat ze bij Boels-Dolmans wat gewend zijn. Met respectievelijk Lizzie Armitstead in 2015, Amalie Dideriksen in 2016, Chantal Blaak vorig jaar en het voorbije weekend nog Anna van der Breggen, scoorde het team vier wereldtitels op rij. Uniek. En dat met vier verschillende dames.
“Geven en nemen”
Logische eerste vraag aan Jolien D’Hoore: ‘Wat wordt jouw taak binnen dit geheel. En hoe ga je om met zoveel concurrentie in eigen rangen?’ Maar de Belgische lijkt zich daar absoluut niet druk in te maken. “Mijn taak is relatief evident: ik ben een sprintster. Dus zoveel mogelijk winnen. Voorts hoop ik mijn ploegmates van dienst te kunnen zijn in de iets lastigere koersen. Concurrentie binnen Boels-Dolmans? Dit team staat gekend voor zijn samenhorigheid. Er is hier niet zoiets als kopman voor het hele seizoen. Iedereen werkt voor iedereen. Geven en nemen. Dat zal volgend jaar niet anders zijn.”
Het is binnen het dameswielrennen geen geheim dat D’Hoore een graag geziene renster is. Ook met Van der Breggen en co kan ze het goed vinden. “Ach, ik ken mijn toekomstige ploegmates best goed. Chantal Blaak, Anna van der Breggen, Amy Pieters… We zijn leeftijdsgenoten, we koersen al jaren samen. Ik ben overtuigd dat de klik er zal zijn.”
“En”, voegt D’Hoore er fijntjes aan toe. “Wellicht haal ik er zelf af en toe wel mijn voordeel uit. Waarom niet in de Ronde van Vlaanderen? Kijk, voor een Belgische renster blijft dat een droomkoers om te winnen, maar om dit te kunnen realiseren, moet het koersverloop wat mee zitten. Maar de Ronde ooit winnen, blijft een doel, ja.”
Tokio 2020
D’Hoore rijdt deze winter vier wereldbekerwedstrijden op de baan. “Londen, Berlijn, Hong Kong en nog een in Nieuw-Zeeland. Daarna rijd ik het WK ploegkoers met Lotte Kopecky. Van dan af verleg ik de focus naar het voorjaar. Maar mijn uiteindelijk grootste doel wordt uiteraard de Spelen in Tokio 2020, waar ik voor goud ga in de koppelkoers. Ook hierin geeft het team mij de nodige vrijheid. Dat was een van de vereisten, maar Danny (Stam, red) deelt dezelfde visie. Ook daarom heb ik voor Boels-Dolmans gekozen.”
Ook niet onbelangrijk in het verhaal: Boels en Dolmans hebben commerciële belangen in België. Dus was de komst van D’Hoore ook op dat vlak interessant. En daarvoor tastten ze met plezier iets dieper in de geldbeugel. Het team werkt met een budget van 1,4 miljoen euro. Van der Breggen zal logischerwijs de beste betaalde renster van het twaalfkoppig gezelschap zijn, maar ook D’Hoore zal zeker niet slecht boeren. “Toch was dit voor mij van ondergeschikt belang”, nuanceert ze. “Het sportieve primeerde. De rest is leuk meegenomen. Trouwens, ik ben vast in dienst bij Sport Vlaanderen. Ook zij zorgen mee voor mijn loon.”