Jon Aberasturi oppermachtig in tweede rit Vuelta a Burgos

woensdag 14 augustus 2019 om 16:49
Jon Aberasturi oppermachtig in tweede rit Vuelta a Burgos

foto: Cor Vos (archiefbeeld)

Jon Aberasturi heeft de tweede rit van de Vuelta a Burgos gewonnen. Op de oplopende aankomst in Lerma was de Spanjaard met afstand de sterkste. Giacomo Nizzolo, gisteren de beste tijdens de openingsetappe, eindigde op de tweede plaats.

Weliswaar staat de Vuelta a Burgos niet bekend als koers voor sprinters, maar op papier bood de tweede rit van Gumiel de Izán naar Lerma opnieuw een kans voor de rappe mannen om voor de zege te strijden. Een traditionele sprint zouden we zeker niet krijgen, want de laatste honderden meters liepen aan maximaal zes procent omhoog. Iker Ballarin, Matthias Brändle, Evgeny Kobernyak en Daniel Viegas sloegen al vroeg de handen ineen en vormden de lange ontsnapping.

Lange tijd bleef de voorsprong van de kopgroep stabiel rond twee minuten op het peloton, waarin Giacomo Nizzolo de drager van de leiderstrui was na zijn ritzege in de openingsetappe. Vooraan hadden de vluchters met Brändle een gerenommeerde hardrijder aan boord, want de Oostenrijker was in 2014 en 2015 enkele maanden houder van het Werelduurrecord. Met Viegas (21), Ballarin (22), Kobernyak (24) was hij met enkele jonge snaken op avontuur.

Brändle gaat solo in de finale
In de tweede koershelft werd het tijdsverschil dan teruggeschroefd en op dertig kilometer van de streep hadden de vier vluchters nog amper veertig seconden op het pak. Korte tijd later brak de kopgroep in tweeën: Brändle en Ballarin reden weg bij Kobernyak en Viegas, waarna Brändle op achttien kilometer van de streep solo verder ging. Hij had op dat moment nog ruim een minuut marge op het peloton.

Brändle zou nog lang standhouden tegen het peloton, maar op anderhalve kilometer van de finish moest hij dan toch capituleren. Daarna werd opnieuw op een oplopende aankomst gestreden om de etappezege. In de straten van Lerma was Aberasturi met afstand de beste. De Spanjaard kwam met enkele fietslengtes voorsprong over de streep. Giacomo Nizzolo eindigde als tweede en bleef aan de leiding in het algemeen klassement.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.