Jonas Abrahamsen groeit in een paar jaar van 60 naar 80 kilo: wie is deze smaakmaker in de Tour?
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
woensdag 10 juli 2024 om 11:45

Jonas Abrahamsen groeit in een paar jaar van 60 naar 80 kilo: wie is deze smaakmaker in de Tour?

Special In een tot nu toe vrij saaie Tour de France 2024, is Jonas Abrahamsen zonder meer een van de smaakmakers. Hij was al leider in het puntenklassement, werd twee keer uitgeroepen tot meest strijdlustigste renner van de dag en heeft al heel de ronde de bolletjestrui in bezit. Met recht een laatbloeier. Dat dankt de 28-jarige Noor van Uno-X Mobility aan het feit dat hij 20 kilo meer weegt dan een paar jaar geleden. Wie is De Ploeg van Skien?

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Jonas Abrahamsen werd geboren op 20 september 1995 in het stadje Skien, in de provincie Telemark. Hij is een generatiegenoot van Mathieu van der Poel en Mads Pedersen, maar werd nooit als een heel groot talent beschouwd. Op het WK U19 in Florence in 2013 – waar de Nederlander en de Deen op het podium stonden – werd Abrahamsen bijvoorbeeld 21ste. In zijn beloftenjaren was het ook nooit een hoogvlieger. In zijn voorlaatste U23-jaar reed hij voor Ringeriks-Kraft, een Continental-team uit Noorwegen. In 2017 neemt Uno-X dat team over.

Zodoende is Abrahamsen al vanaf het begin betrokken bij de ploeg die uitgroeide van een klein Noors Continental-ploegje tot een equipe die nu de Tour de France rijdt. “Jonas is echt een persoonlijkheid”, vertelt zijn oude ploegbaas Jens Haugland. “Ik zou zelfs durven zeggen dat hij een pure Uno-X-jongen is. Hij weet alles over wat wij (Haugland is niet meer verbonden aan de ploeg, maar praat nog wel over ‘ons’ en ‘wij’, red.) zijn, hoe we willen koersen en wat het nalatenschap van het Uno-X-systeem is. Het is echt een geweldige jongen die alles geeft.”

Haugland verlengde vorig jaar in de bus tijdens de Tour het contract van Abrahamsen – foto: Cor Vos

Niet willen luisteren
Maar net daarin heeft ook jarenlang het gevaar geschuild, zegt Haugland – tegenwoordig CEO van de Noorse eredivisie in het voetbal. “Hij is gekend om zijn extreme omvang qua trainingsuren. Hij heeft al veel trainers grijze haren bezorgd, omdat ze hem slimmer probeerden te maken rondom zijn trainingsaanpak. Jonas luisterde namelijk niet. Gelukkig heeft hij nu een fantastische vriendin gevonden die hem mogelijk wat rustiger krijgt, zodat hij niet alsnog zes uur keihard gaat trainen op een rustdag. Hij kon dat soort Spartaanse methodes ook gewoon in het offseason doen.”

Abrahamsen woont nog altijd in Skien, samen met zijn beste vriend Syver Wærsted, die tot en met 2022 ook prof was bij Uno-X. Zijn bijnaam is De Ploeg, legt Haugland uit. “Als renner denkt hij niet veel na. Hij koerst gewoon. En als het niet zijn kant opvalt, probeert hij het een dag later nog een keer. In feite slaat vermoeidheid nooit bij hem toe, ondanks dat hij nooit rust neemt. Ze noemen hem De Ploeg, omdat hij altijd alles geeft en het peloton omploegt, als het ware. Jonas is ook altijd in een goede bui, altijd positief en hij zal zich altijd helemaal wegcijferen voor het team.”

Van 60 naar 80 kilo in een paar jaar tijd
De 28-jarige Noor is bezig aan zijn beste seizoen ooit. Hij werd tweede in de tweede etappe van deze Tour, maar ook in Dwars door het Hageland én Dwars Door Vlaanderen. Daarnaast won hij de Brussels Cycling Classic. Dat komt door een bijzonder verhaal en wat Haugland ‘Jonas’ gouden recept’ noemt: hij kwam in de laatste paar jaren twintig kilo aan. Voor de goede verstaander: in spiermassa. Vorig jaar reed Abrahamsen de Tour ook uit en werd hij derde achter Kasper Asgreen en Pascal Eenkhoorn in etappe negentien.

“Eigenlijk is dat mijn startpunt geweest”, vertelt Abrahamsen zelf tegen WielerFlits. “Twintig kilo groeien in is niet iets dat voor iedereen is weggelegd. Voorheen was ik simpelweg te mager.” Haugland onderstreept dat zijn ex-renner nu wel de watts kan wegduwen die hij voorheen niet haalde. “Mijn weerstand daalde ook altijd snel. Ik wist dat ik er iets aan moest doen om een betere renner te zijn. Vanaf het moment dat ik eraan begon, voelde ik me dag per dag beter worden. Het levert me goede resultaten op.”

Dromen van een monument
Waaronder dus de bolletjestrui in de Tour de France, die hij de gehele eerste helft heeft gedragen. “Ik ga proberen die trui te houden tot in de Pyreneeën, tot in de veertiende etappe. Vandaag (woensdag, red.) gaat zwaar zijn, maar ik ga proberen mee te springen in de vroege vlucht. Al moet ik zeggen dat ik al enorm blij ben dat ik de bolletjestrui al elf etappes mag dragen. Ik wil er zo lang mogelijk van genieten. Of ik hem zelfs naar Nice kan brengen? Dat denk ik niet. Die kans acht ik klein. Hopelijk vind ik mijn klimmersbenen, wie weet wat er dan nog mogelijk is voor mij.”

Zelf hoopt de robuuste Noor dat zijn jarenlange werkethiek en trainingsarbeid – samen met de gewichtstoename – hem aan een mooi slot van zijn carrière helpt. Het opnieuw uitrijden van de Tour zou daarbij helpen. “Hopelijk toch. Vorig jaar merkte ik al dat ik enorme stappen maakte na de Ronde van Frankrijk. Kijk maar naar mijn resultaten sindsdien. Ik voel me steeds sterker en sterker, dus hopelijk betaalt dat zich nu ook weer uit. Ik kijk uit naar het najaar en volgend seizoen. Wie weet lukt het me ooit om een Tourrit of een monument als Parijs-Roubaix te winnen. Dat is mijn droom.”


Verantwoording woensdag 10 juli 11.30 uur
In een eerdere versie van dit verhaal stond dat Abrahamsen in het afgelopen jaar twintig kilo is aangekomen. Dit blijkt niet te kloppen. Voor dit artikel zijn meerdere bronnen geraadpleegd, alsmede Abrahamsen zelf op dit punt in de video. Daarin is steeds gevraagd naar de gewichtstoename in de tijdspanne van een jaar, waarop niet afwijzend gereageerd is. Daardoor is de fout in het artikel geslopen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.