Jonas Van Genechten schrijft GP de Fourmies op zijn naam
zondag 7 september 2014 om 17:01

Jonas Van Genechten schrijft GP de Fourmies op zijn naam

Jonas van Genechten

foto: Sirotti

Jonas Van Genechten heeft verrassend de Grand Prix de Fourmies gewonnen. Lotto-Belisol trok in de finale niet de kaart van Greipel, waardoor de Belg naar de zege kon sprinten. Zijn landgenoot Tom Van Asbroeck eindigde als tweede voor Elia Viviani.

In het begin van de wedstrijd reden vier renners weg uit het peloton. De Fransen Anthony Delaplace (Bretagne – Séché Environment) en Romain Pillon (Roubaix Lille Métropole) hadden het gezelschap van de Belg Victor Campenaerts (Topsport Vlaanderen – Baloise) en de Kazach Arman Kamyshev (Astana).

Na dertig kilometer had het kwartet al 5 minuten en 45 seconden voorsprong op het peloton, maar de renner aldaar schoten wel in gang. Dit was namelijk ook de maximale voorsprong. Het waren de ploegen van André Greipel (Lotto-Belisol) en Arnaud Demare (FDJ.fr). Deze ploegen brachten het verschil snel terug naar drie en een halve minuut en hielden het gat toen stabiel.

Bij de koplopers waren Campenaerts en Delaplace de sterksten. De twee lieten hun andere medevluchters met minder als vijftig kilometer te gaan achter en gingen als een duo verder. Achteraan werd het gat langzaam dichtgereden door de sprintersploegen. Nog voordat alle vluchters waren achterhaald probeerde Andriy Grivko een tegenzet, maar hij kon niet wegrijden. Iets verderop moest ook Delaplace Campenaerts laten gaan, maar ook de Belg was kansloos tegen een volledig peloton.

Daar werd dan veelvuldig aangevallen en met nog vijftien kilometer reed er een groep van 17 renners weg. Het verschil werd nooit groot. Toen het peloton weer aansloot reden er drie renner weg aan kop: Julien Simon (Cofidis), Sébastien Chavanel (FDJ.fr) en Bartosz Huzarski (NetApp-Endura). De drie hadden met vier kilometer te gaan dertien seconden voorsprong.

Op twee kilometer van het einde versnelde Chavanel en moest Simon afhaken. Huzarski kon nog wel tot op het wiel komen. De twee raakten het echter niet eens en hielden de benen stil, waardoor het peloton terugkwam op precies een kilometer van het einde. Daarin sprintte Van Genechten dus verrassend naar de zege.

GP de Fourmies (1.HC)
Uitslag: Fourmies – Fourmies (205 km)

1. flag-be Jonas Van Genechten (Lotto-Belisol)
2. flag-be Tom Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen – Baloise)
3. flag-it Elia Viviani (Cannondale)
4. flag-it Manuel Belletti (Androni Giocattoli – Venezuela)
5. flag-fr Benjamin Giraud (La Pomme Marseille 13)
Volledige uitslag

Geef een reactie