Jonas Van Genechten zegeviert in Omloop van het Houtland na fotofinish
foto: Sirotti
woensdag 19 september 2018 om 17:13

Jonas Van Genechten zegeviert in Omloop van het Houtland na fotofinish

Jonas Van Genechten heeft de 72e editie van de Omloop van het Houtland gewonnen. Na bestudering van de finishfoto bleek dat de 32-jarige Belg van Vital Concept als eerste zijn wiel over de finish drukte. Jasper De Buyst eindigde op de tweede plaats, Timothy Dupont werd derde. Van Genechten volgt op de erelijst Tom Devriendt op, die in 2017 de beste was.

De renners kregen in de Omloop van het Houtland een wedstrijd van 191,4 kilometer voor de kiezen. Na een grote lus van 113,7 kilometer volgden er zeven plaatselijke ronden van 10,2 kilometer, om uiteindelijk aan te komen in Lichtervelde. Meerdere renners probeerden zich al vroeg los te rukken van het peloton. De wind begon echter op te spelen en dat zorgde voor flinke problemen in het peloton.

Uiteindelijk raakten zes renners weg, met daarbij Mark McNally, Brian van Goethem, Steven Lammertink, Emiel Vermeulen, David Boucher en Polychronis Tzortzakis. Op 110 kilometer van de streep werden zij echter ingerekend door een eerste peloton van 28 renners. Een tweede peloton volgde op dat moment op 39″, maar sloot enige tijd later weer aan. Deze samengesmolten groep begon op 71 kilometer aan de laatste zeven plaatselijke ronden.

Devriendt valt
Piotr Havik demarreerde op 62 kilometer en hield aanvankelijk stand. Toen hij echter was bijgehaald, vormde zich een nieuwe kopgroep die aan de laatste 30 kilometer begon. Daarbij waren Tom Devriendt, de winnaar van vorig jaar, Pieter Vanspeybrouck, Jens Keukeleire, Jonas Rickaert en Tanguy Turgis. Devriendt viel – letterlijk – weg vooraan, waardoor nog slechts vier renners overbleven. De Belg kon zijn weg vervolgen, maar was de aansluiting verloren.

Met weinig voorsprong begonnen de vier aan de laatste ronde. Voor Keukeleire en Vanspeybrouck ging het in die laatste tien kilometer niet hard genoeg, waardoor zij versnelden. Even leek een sensatie in de lucht te hangen, toen Keukeleire er alleen vandoor ging. Slechts luttele meters voor de aankomstlijn werd de onfortuinlijke Belg ingerekend. Een fotofinish wees uiteindelijk Jonas Van Genechten aan als winnaar. Bram Welten was op plek vijf de beste Nederlander.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
19 september 2018 17:18
Meteen ook 1 van de grootste overwinningen van Vital Concept dit seizoen geloof ik. Wat ook al het een en ander zegt...
19 september 2018 18:04
Alweer een top 10 (top 5) plaats voor Bram Welten. Zijn naam is weinig genoemd dit jaar, maar één van de betere Nederlandse neoprofs dit jaar!
19 september 2018 22:31
Maar 55 finishers, moet behoorlijk zwaar geweest zijn
19 september 2018 23:26
Welten won toch die editie van Parijs-Roubaix bij de junioren waar Tietema en Gerts ook juichend op de foto stonden?

Als dat zou is, is hij meer dan een sprinter. Maar gooit zich er inderdaad vaak goed tussen in die massasprints in kleinere koersen. Dat is ook zijn rol bij Forteneo en dat doet ie zeer behoorlijk als neoprof!
19 september 2018 23:52
@benderbeach dat was Welten die won voor Eenkhoorn!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.