Jonas Vingegaard en Demi Vollering winnen Velo d’Or, Van der Poel valt ook in de prijzen
foto: Cor Vos
dinsdag 24 oktober 2023 om 19:53

Jonas Vingegaard en Demi Vollering winnen Velo d’Or, Van der Poel valt ook in de prijzen

Jonas Vingegaard en Demi Vollering hebben de Vélo d’Or 2023 gewonnen. De Velo d’Or is de prestigieuze jaarprijs van het Franse wielermagazine Vélo Magazine dat verbonden is aan de Tour de France-organisatie ASO en aan de Franse sportkrant L’Equipe. De jury bestaat uit Europese wielerjournalisten, die de allerbeste wielrenner en wielrenster van het jaar uitkiezen.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vingegaard won dit jaar voor een tweede opeenvolgende keer de grootste wielerwedstrijd op aarde, de Tour de France. Maar het bleef niet bij zijn zege in de Ronde van Frankrijk, aangezien de Deen ook de sterkste was in de Ronde van het Baskenland en het Critérium du Dauphiné, twee prestigieuze meerdaagse wielerkoersen. In het najaar werd hij bovendien ook tweede in de Vuelta a España, achter zijn ploegmaat Sepp Kuss.

Geen tweede Velo d’Or voor succesvolle Pogacar
Opvallend genoeg grijpt Tadej Pogacar dus naast de prijzen. De Sloveen moest in de Tour de France weliswaar opnieuw zijn meerdere erkennen in Jonas Vingegaard, maar de renner van UAE Emirates won met de Ronde van Vlaanderen en Ronde van Lombardije wel twee van de vijf wielermonumenten en was ook de beste in andere prestigieuze wedstrijden als Parijs-Nice, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl.

Demi Vollering beleefde een droomseizoen – foto: Cor Vos

Bij de vrouwen was het een tweestrijd tussen Demi Vollering en Lotte Kopecky. Die eerste ging er uiteindelijk met de Velo d’Or vandoor. De Nederlandse renster van SD Worx won dit jaar met overmacht de Tour de France Femmes en kende – met zeges in Strade Bianche, Dwars door Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik – een buitengewoon succesvol voorjaar. Ook werd Vollering tweede op het WK en won ze nog enkele andere wedstrijden.

Uitslag Velo d’Or 2023

Vrouwen
flag-nr1 flag-nl Demi Vollering – 171 punten
flag-nr2 flag-be Lotte Kopecky – 139 punten
flag-nr3 flag-nl Annemiek van Vleuten – 99 punten

Mannen
flag-nr1 flag-dk Jonas Vingegaard – 142 punten
flag-nr2 flag-nl Mathieu van der Poel – 133 punten
flag-nr3 flag-si Tadej Pogacar – 126 punten

Overige winnaars
Er waren daarnaast – voor het eerst – prijzen voor de beste Franse wegrenner (Trophée Bernard Hinault), de beste Franse renner in een andere wielerdiscipline (Trophée Daniel Morelon), de beste klassiekerrenner en de beste klassiekerrenster (Trophée Eddy Merckx).

Pauline Ferrand-Prévot ging met de Trophée Daniel Morelon naar huis, Christophe Laporte won dan weer de Trophée Bernard Hinault. Mathieu van der Poel won dan wel niet de Velo d’Or, maar bleef zeker niet met lege handen achter. De Nederlander kreeg virtueel – Van der Poel was niet aanwezig op het gala – de Trophée Eddy Merckx uitgereikt. Lotte Kopecky werd verkozen tot de beste klassiekerrenster van 2023.

Verder werden Eddy Merckx en Bernard Hinault nog in het zonnetje gezet: de twee wielergrootheden mochten een ereprijs (Vélo d’Or d’honneur) in ontvangst nemen.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
24 oktober 2023 21:13
Had gewoon MvdP moeten zijn nu. Vingegaard wint absoluut knap zijn wedstrijden maar zeker voor een heel groot deel te danken aan de overmacht van de ploeg Jumbo. MvdP, sorry, maar gewoon onnavolgbare winst van MSR en het WK. En echt niet dankzij zijn ploegen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.