Jonas Vingegaard is een waardige knecht voor Matteo Jorgenson
foto: Cor Vos
woensdag 19 juni 2024 om 18:30

Jonas Vingegaard is een waardige knecht voor Matteo Jorgenson

Discussie Het hoofdpijndossier van Visma | Lease a Bike blijft de gemoederen bezighouden. Nog altijd is niet duidelijk of Jonas Vingegaard de Tour de France haalt, maar sportief directeur Merijn Zeeman opende maandagavond wel deuren. Eerst moest de Deen 100% fit zijn om te kunnen meedoen voor de eindzege, maar mogelijk neemt het team toch met minder genoegen. Schuiven ze nu Matteo Jorgenson naar voren? Discussieer mee in de reacties.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De tweevoudig Tourwinnaar én titelverdediger Vingegaard was een van de voornaamste slachtoffers van de inmiddels beruchte valpartij in de Ronde van het Baskenland. Hij liep daarbij meerdere gebroken ribben, een geperforeerde long en een sleutelbeenbreuk op. Sindsdien is de Deen bezig aan een race tegen de klok om tijdig fit te geraken voor La Grande Boucle, die volgend weekend begint in Florence. Vanaf begin juni is hij op hoogtestage in het Franse Tignes en vanaf dat kamp komen steeds positievere verhalen naar boven over zijn herstel en conditie.

Visma | Lease a Bike was voornemens hem alleen op te stellen als Vingegaard kan meedoen in de strijd om de gele trui. “Ja, dat heb ik toen twee weken na die valpartijen gezegd. Inmiddels zijn we een flinke tijd verder en zou het kunnen dat we dat nog gaan nuanceren”, zei Zeeman maandagavond in Cycloo. Dat hint toch voorzichtigjes op een deelname van de Deen aan de Tour. De beoogde selectie van het Nederlandse team bestaat verder waarschijnlijk uit Wout van Aert, Tiesj Benoot, Matteo Jorgenson, Wilco Kelderman, Sepp Kuss, Christophe Laporte en Jan Tratnik.

Jorgenson nieuwe kopman?
Het zou kunnen dat Visma | Lease a Bike de strategie zal veranderen. Binnen de ploeg leeft de perceptie dat ze naast Vingegaard en Kuss nóg een podiumkandidaat hebben in de persoon van Matteo Jorgenson (die op 1 juli zijn 25ste verjaardag viert). De Amerikaanse wintertransfer manifesteert zich enorm onder de vleugels van Zeeman en co. In de voorjaarsklassiekers maakte hij een sterke beurt, met onder andere een overwinning in Dwars Door Vlaanderen. Maar ook in de rondes van een week was hij ijzersterk: hij won Parijs-Nice en werd tweede in het Critérium du Dauphiné.

Nu moet gezegd dat de Franse rittenkoersen natuurlijk geen grote ronde zijn. Bij Movistar reed Jorgenson de voorbije jaren drie grote rondes: in 2021 werd hij 98ste in de Giro d’Italia, in 2022 zat hij drie keer in een vlucht die het haalde tot de finish en werd hij twintigste en vorig jaar leek hij lang op weg naar een ritzege op Puy de Dôme. Dat lukte niet, waarna hij na twee weken de strijd moest staken. Zijn opmars in de rondes van een week kondigt zich al een paar seizoenen aan, maar een topklassering in een grote ronde laat vooralsnog wel op zich wachten. Kan hij dat aan?

Jorgenson won in maart Parijs-Nice – foto: Cor Vos


Vingegaard als knecht?
“Ja”, is het antwoord van Visma | Lease a Bike. Ook Kuss heeft met zijn eindzege in de Vuelta a España vorig jaar laten zien een grote ronde te kunnen winnen. De vraag is nu of Vingegaard in zijn conditie in een rol als helper beide Amerikanen kan ondersteunen. De laatste twee keer dat de Deen die functie had, was in de Vuelta van 2020 (waar hij met name op de Angliru indruk maakte in dienst van Primož Roglič) en de Tour van 2021. In die laatste ronde moest Roglič echter opgeven en bleek Vingegaard de grootste uitdager van Tadej Pogačar: de Deen werd tweede.

Heel veel ervaring heeft de tweevoudig Tourwinnaar als knecht dus niet. Maar omdat hij vanwege privé-omstandigheden niet beschikbaar is voor de komende Vuelta, zou Vingegaard alleen in de Tour van waarde kunnen zijn. Met zijn kwaliteiten als klimmer zal hij in de bergen sowieso een rol van betekenis voor Kuss en Jorgenson kunnen spelen. Gezien zijn persoonlijkheid, is de verwachting dat de Deen daar ook geen moeite mee zal hebben. De vraag is alleen: is een explosief type als Vingegaard wel een waardige knecht voor een rouleur als Jorgenson?

Vingegaard als knecht op de Angliru in 2020 – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.