Jonas Vingegaard verrast met eerste profzege in Ronde van Polen

donderdag 8 augustus 2019 om 18:30
Jonas Vingegaard verrast met eerste profzege in Ronde van Polen

foto: Cor Vos

De voorlaatste etappe van de Ronde van Polen is gewonnen door een verrassend sterke Jonas Vingegaard. De jonge Deen van Jumbo-Visma wist na een loodzware etappe naar de zege te sprinten, zijn eerste bij de profs. Vingegaard – die ook de nieuwe leider is – versloeg generatiegenoten Pavel Sivakov en Jai Hindley.

De dood van Bjorg Lambrecht hangt nog altijd als een grauwe deken over het peloton, maar de Ronde van Polen gaat verder. Gisteren wist Luka Mezgec in Bielsko-Biała naar zijn tweede zege te sprinten, maar de voorlaatste etappe naar Kościelisko zou zeker niet eindigen in een veredelde massaspurt. Daarvoor was de route door het Tatragebergte gewoon te zwaar. De Poolse hellingen  – met de Gubałówka in volle finale – waren niet op één hand te tellen.

Een furieus begin 
En toch was het van bij de start volle bak koers, waardoor het peloton zelfs in twee stukken brak. We zagen verschillende renners een poging wagen om weg te rijden, maar telkens vond er weer een hergroepering plaats. We kregen pas na zestig kilometer een definitieve vluchtgroep, met dank aan Petr Vakoč, Geoffrey Bouchard, Tomasz Marczyński en Simon Geschke. Het peloton liet eindelijk begaan, waardoor de voorsprong al snel opliep.

De vier koplopers – foto: Cor Vos

De Tsjech, Fransman, Pool en Duitser kregen een maximale voorsprong van ruim drie minuten, waardoor Vakoč (27e op slechts 24 seconden van geletruidrager Pascal Ackermann) zich een tijdje virtueel leider mocht noemen. Het duurde echter niet lang vooraleer het verschil weer kleiner werd, en op 35 kilometer van de finish kregen de vier koplopers zelfs het gezelschap van enkele tegenaanvallers. Het bleken voornamelijk kopmannen te zijn.

Favorieten tonen zich al vroeg, Swift probeert het solo
Zo reden Miguel Ángel López, Rafał Majka, Davide Formolo, Pavel Sivakov, Tao Geoghegan Hart, Domenico Pozzivivo en Ion Izagirre plots helemaal vooraan. We leken met zestien koplopers te beginnen aan de absolute slotfase, maar een groepje met onder meer Sergio Higuita en Ben Swift wist toch weer aan te sluiten. De Britse kampioen voelde dat hij moest anticiperen, wilde hij een kans maken op de ritoverwinning.

En dus versnelde de renner van Team Ineos met nog 25 kilometer op de teller. Swift kreeg het gezelschap van de Ethiopische aanvaller Tsgabu Grmay, en dit tweetal begon enkele kilometers later met veertig seconden voorsprong aan de voorlaatste klim. Op de steilste stroken wist heuvelsprinter Swift klimmer Grmay te lossen, waardoor hij als eerste bovenkwam op de Pitoniowka. In de achtervolgende groep reed een man van Jumbo-Visma op kop.

Swift versus de rest 
Het was de jonge Deen Jonas Vingegaard die zijn concurrenten op het rooster legde, waardoor het verschil met de eenzame Swift weer kleiner werd. De Brit beet het glazuur van zijn tanden, maar zag tegelijkertijd dat het regelmatig stilviel in de achtervolgende groep. Hierdoor mocht de koploper nog altijd dromen van een hele mooie zege, al was het zeker nog niet binnen voor de sterke sprinter. Er wachtte namelijk nog één beklimming: de Gubałówka (4,2 km aan 6,8%).

Swift begon als eerste aan de slotklim, maar op de steile pentes kwamen achtervolgers Vingegaard, Sivakov en Jai Hindley dan toch aansluiten. Dit bleek het sein voor een beresterke Vingegaard om nogmaals te versnellen, waardoor de dappere Swift moest passen. Sivakov en Hindley konden hun wagonnetje wel aanhaken, waardoor we met drie koplopers begonnen aan de laatste dalende kilometers.

Indrukwekkende Vingegaard boekt eerste profzege 
Een achtervolgende groep met onder meer Izagirre, Majka en Formolo zat niet heel erg ver, maar de winnaar moest toch vooraan worden gezocht. Het was Hindley die een gaatje wist te slaan na de laatste bocht, maar een bijzonder kwieke Sivakov reed het gat weer dicht. De Rus zat aan het wiel van Hindley, maar het was Vingegaard – die onderweg al de beste indruk maakte – die op overtuigende wijze naar de zege wist te sprinten.

foto: Cor Vos

Voor de 22-jarige Deen is het zijn eerste zege bij de profs. De beloftevolle klimmer maakte aan het einde van vorig seizoen de overstap naar Jumbo-Visma. In het klassement heeft Vingegaard nu een voorsprong van vier seconden op Sivakov, terwijl Hindley op zes tellen staat. Het belooft morgen echter nog een spannend slot te worden, aangezien de laatste etappe over meerdere beklimmingen gaat.

Dit artikel delen:

1 Reactie

JanM 8 augustus 2019 om 21:46

Dat de Ronde Van Polen nog doorgaat, tot daar aan toe. Ook is het prachtig voor die jongen dat hij deze rit wint.
Maar kunnen ze podiumceremonie niet iets meer ingetogen houden? Is het écht nodig om daar met champagne te staan spuiten terwijl Bjorg Lambrecht nog niet eens begraven is? Ik heb hier geen goed gevoel bij.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.