Jonathan Breyne neemt afscheid: “Wil niet zoals veel van mijn vrienden eindigen”

dinsdag 30 juni 2020 om 14:43
Jonathan Breyne neemt afscheid: “Wil niet zoals veel van mijn vrienden eindigen”

foto: Cor Vos (archief)

Jonathan Breyne heeft op 29-jarige leeftijd besloten om een punt te zetten achter zijn wielercarrière. De oud-renner van onder meer Landbouwkrediet en Tarteletto-Isorex wil geen risico meer nemen met zijn gezondheid, zo vertelt hij op Facebook.

Zekere voor het onzekere 
“Beste papa, mama, ploegleiders, masseurs, mechaniekers, vrienden en supporters”, zo begint Breyne zijn relaas. “Na 18 jaar mijn hobby tot mijn werk te hebben beoefend, heb ik besloten om er mee te stoppen. Het lag zeker niet aan de motivatie, maar ik voelde twee dagen achter elkaar pijn in mijn borststreek tijdens het fietsen.”

“Ik wil niet zoals veel van mijn vrienden eindigen”, doelt Breyne op Joren Touquet, Jimmy Duquennoy, Michael Goolaerts en Daan Myngheer. Deze renners overleden vrij recent op jonge leeftijd aan hartfalen. Breyne wil geen enkel risico nemen en heeft besloten om voor zijn dertigste levensjaar de fiets aan de wilgen te hangen.

Hoogte- en dieptepunten 
Breyne begon zijn carrière in 2010 bij het bescheiden Qin Cycling Team en reed vervolgens enkele jaren op ProContinentaal niveau. Hij kwam dit jaar nog uit voor de ploeg Gaverzicht-Be Okay. Breyne veroverde meerdere nationale titels in verschillende categorieën en won zeven jaar geleden een etappe in de Tour of Taihu Lake.

De renner testte in die laatste wedstrijd echter ook positief op clenbuterol. Breyne ontkende onmiddellijk het gebruik van verboden middelen, maar wist met zijn emoties nadien geen blijf en deed in december 2013 een mislukte zelfmoordpoging. Breyne werd uiteindelijk vrijgesproken van dopinggebruik, “maar mentaal kom je daar nooit meer 100% bovenop”, zo kijkt hij zeven jaar later terug.

Toch kijkt Breyne met plezier terug op zijn profbestaan. “Ik ben zeer trots op mijn palmares en op de mooie momenten. Ik heb dankzij de koers heel veel landen gezien. Ik zeg met pijn in het hart de wielersport vaarwel. Een dikke merci voor de mooie jaren!”

Dit artikel delen:

1 Reactie

zipp404 30 juni 2020 om 22:12

Bijzondere reden, maar ik snap de angst. Moet op zijn 30e ook gewoon toegeven dat hij het nooit zal maken in de wielerwereld.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.