Jonathan ‘Jonny’ Brown kroont zich tot jongste Amerikaans kampioen ooit

maandag 25 juni 2018 om 10:07
Jonathan ‘Jonny’ Brown kroont zich tot jongste Amerikaans kampioen ooit

foto: Hagens Berman Axeon

Jonathan Brown heeft zich zondagavond in Knoxville in de geschiedenisboeken gereden door als jongste renner ooit Amerikaanse kampioen op de weg te worden. Hij behoorde tot de kopgroep welke door het peloton nooit meer teruggezien werd. Robin Carpenter (Rally) en Jacob Rathe (Jelly Belly p/b Maxxis) mochten met de renner van Hagens Berman Axeon mee het podium op.

Bedrijvige Powless
Al vroeg in de koers regende het aanvallen. Er reed in eerste instantie een groep van vier weg met hierbij Rally-renner Eric Young als bekendste naam. Toen Neilson Powless namens LottoNL-Jumbo de oversteek probeerde te maken, werd de kopgroep weer ingerekend. Het was duidelijk dat ze Powless niet zomaar weg wilden laten rijden.

De volgende renners die het probeerden hadden meer succes. Een kopgroep van twaalf renner kreeg min of meer een vrijgeleide van het peloton. Hierbij Travis McCabe van UnitedHealthcare, Brown en Kyle Murphy (Rally). Later sloten er nog acht renners aan, waardoor de omvang van de kopgroep steeg naar twintig. Toen, wederom, Powless de oversteek probeerde te maken met Chad Haga (Sunweb) en Joey Rosskopf (BMC), betekende dit opnieuw het einde van de vluchters.

De beslissende slag
We zijn ondertussen halverwege de wedstrijd als er een nieuwe vierkoppige vlucht onstaat. Met Carpenter, Brown, Rathe en Gavin Mannion bleek dit de beslissende slag te zijn. Verschillende renners, waaronder opnieuw Powless, probeerden de oversteek te maken, maar veel verder dan een chasse patate kwamen zij niet.

Met nog vier van de vijftien rondes te gaan, hadden de vier leiders een voorsprong van ruim vier minuten. In de jacht op de kopgroep werd slecht samengewerkt, mede hierdoor werd het kwartet niet meer bijgehaald. Op twee rondes van het einde besloot Brown, het jongere broertje van Nathan Brown (EF Education First-Drapac), dat het te langzaam ging en sprong weg bij zijn vluchtmakkers.

Bij de bel voor de laatste ronde was zijn voorsprong nog altijd ruim een minuut. Vol van adrenaline wist de 21-jarige neo-prof zijn inspanning tot aan de lijn vol te houden om zich te mogen kronen tot Amerikaans kampioen bij de elite.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Pubsted 25 juni 2018 om 10:21

Mooi man met die beelden van zijn broer die blij voor hem is

0
HoofdIsVrij 25 juni 2018 om 10:46

De broer lijkt bijna blijer dan het broertje.

0
albertosagan 25 juni 2018 om 11:01

DNF voor Horner

0
Stenalic 25 juni 2018 om 11:20

Broertje lijkt wel vermoeider dan zijn broer.

0
kelderfan 25 juni 2018 om 11:51

Het was ook de grote broer Nathan Brown, die samen met Logan Owen de grote vluchtgroep met Powless heeft teruggehaald en toen was de koek op.
Dat deed hij allemaal voor Alex Howes en broertje Jonathan.

0
zipp404 25 juni 2018 om 12:20

Chris Horner DNF, maar de Vuelta is ook nog ver;)

0
Scott Sunderland 25 juni 2018 om 12:27

Hahaha…. Heel wat mensen die nu hebben gekeken waar en of Horner is gefinisht. DNF was wel enigszins voorzien na twee jaar geen wedstrijden. Hij is weer in opbouw.

0
kielabokki 25 juni 2018 om 12:49

De schrijver verzint een titel die een vraag oproept, vervolgens is het zoeken naar het antwoord op de vraag. Helemaal in de laatste zin pas staat dan dat hij 21 jaar oud is.

Dit gebeurt zo ontzettend vaak, WF. Kom op zeg.

0
Liefhebbertje 25 juni 2018 om 15:16

Amerikaans wielrennen is tegenwoordig ook bedroevend. Zo’n land en er wordt daar echt wel gereden en koersen en geld is er voldoende….

0
koningg1 25 juni 2018 om 17:41

Er staan in Nederland bij een amateurcriterium meer toeschouwers aan de finishlijn!

0
Merlinappa 25 juni 2018 om 20:57

Leuk detail; hij wint op een aluminium fiets (Allez Sprint)!

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone