Jonathan Vaughters: “Kosten Tour of California en Tour de France zijn bijna gelijk”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 30 oktober 2019 om 09:42

Jonathan Vaughters: “Kosten Tour of California en Tour de France zijn bijna gelijk”

Jonathan Vaughters vindt dat er opnieuw nagedacht moet worden over professioneel wielrennen in de Verenigde Staten. “Wielrennen in de Verenigde Staten is een andere markt dan in de rest van de wereld, omdat de wedstrijden volledig door particulieren bekostigd moeten worden. Zo zijn de kosten voor de Tour of California – geloof ik – bijna gelijk aan de Tour de France”, vertelt hij. 

“Dat komt omdat de regering en de gemeenten het wielrennen nooit zouden sponsoren. Ons politieke systeem is daar niet naar gemaakt”, gaat de baas van EF Education First verder tegen CyclingNews. “In de Tour of California moet er betaald worden om de wegen, de omgeving rond de start en de omgeving rond de finish af te sluiten, terwijl in Frankrijk de Tour de France gezien wordt als Frans erfgoed, waardoor de regering de wedstrijd steunt. In de Verenigde Staten moeten we voor alles betalen. Dat maakt het lastig om een groot evenement te organiseren.”

Daarom vindt Vaughters dat er nagedacht moet worden over hervormingen in het Amerikaanse wielrennen. Hervormingen die de sport aantrekkelijker maken voor het Amerikaanse publiek. De Amerikaan denkt daarbij aan het organiseren van een deelnemersevenement: “Deelnemers zijn dan bereid om honderden euro’s te betalen om te mogen deelnemen. Dat zorgt voor een constante geldinstroom bij de organisatie.”

Daarnaast moet er nagedacht worden over de manier waarop het wielrennen op televisie wordt uitgezonden. “De wedstrijden zijn zes uur lang. Dat maken ze tot een Odyssee. Ze zijn episch en avontuurlijk. Maar dat betekent niet per se dat ze daarom televisievriendelijk zijn om te bekijken. Ik vind dat Dirty Kanza (een wielerwedstrijd in Kansas, red.) het op de goede manier doet.”

Tour of California
Vaughters eindigt zijn relaas tot slot met de hoop dat de AMGEN Tour of California in 2021 wederom op de wielerkalender za staan: “Maar ik hoop wel dat ze daarbij nadenken over de behoeften van het publiek in de Verenigde Staten. Ik denk dat het mogelijk is om daar iets op te verzinnen. Het wielrennen moet opnieuw worden uitgevonden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.