zaterdag 18 mei 2024 om 11:00

Joop Zoetemelk wil Pogačar niet vergelijken met Merckx of Hinault: “Hij is een heel complete renner”

Video Joop Zoetemelk was vrijdag een van de aanwezigen bij Veenendaal-Veenendaal. De Nederlandse legende won de eerste editie ooit in 1985. Hij kijkt dan ook met een glimlach terug op die periode, maar heeft het voor de camera van WielerFlits ook over de renners van nu. “De renners zijn nu zo compleet”, aldus Zoetemelk.

Zoetemelk vertelt dat hij het wielrennen nog steeds volgt. “De mooie wedstrijden zeker. En de wedstrijden die ik zelf gereden heb, zoals de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Milaan-San Remo. De Giro d’Italia heb ik zelf nooit gereden, maar die ben ik nu wel aan het volgen. Het is niet dat ik de hele dag voor de televisie zit, maar de finale kijk ik wel. De laatste 25 kilometer, daar ga ik voor zitten.”

De inmiddels 77-jarige oud-renner ziet momenteel ook dat Tadej Pogačar aan het domineren is in Italië. “Of hij te vergelijken is met renners uit mijn tijd zoals Eddy Merckx en Bernard Hinault? Daar heb ik nog niet over nagedacht. Er zijn nu weer renners die een stukje beter zijn dan anderen. Hij is completer”, analyseert Zoetemelk. “Hij kan een goede tijdrit rijden en hij rijdt als de beste bergop. Dat is al mooi, maar hij kan ook nog goed sprinten als hij dat wil.”

Blij weerzien in Veenendaal
Voor Zoetemelk is het altijd een aangenaam weerzien in Veenendaal. Bij WielerFlits haalt hij wat herinneringen op. “Als ik aan 1985 denk, denk ik meteen aan het wereldkampioenschap natuurlijk. Dat was toen drie dagen voor Veenendaal-Veenendaal. Het was de laatste voorbereidingswedstrijd voor het wereldkampioenschap. We waren toen met de hele ploeg van Kwantum naar hier afgezakt.”

“Het was een koers die toen ook meestal eindigde in een sprint, maar dat jaar hadden we een sterke ploeg. Uiteindelijk ben ik zelf weg kunnen geraken, in mijn eentje. De laatste 25 kilometer heb ik solo afgewerkt en zo kwam ik dan ook over de streep. Voor mij was dat een hele goede test voor het WK in Italië (waar Zoetemelk won, red.). Inmiddels kom ik al 20 jaar terug naar deze wedstrijd. Ik kom hier graag.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.