Zeger Schaeken
dinsdag 30 april 2024 om 20:00

Jordy Bouts (TDT-Unibet) weer fit na acht maanden afwezigheid: “Droom dat ik hier nu kan staan”

Video Jordy Bouts is weer fit. De laatste wedstrijd van de renner van TDT-Unibet was maar liefst acht maanden geleden. Bouts kampte met een ernstige blessure aan het hart, maar is daar nu helemaal van hersteld. “Een aantal vragen zijn niet beantwoord, maar dat hoeft ook niet”, vertelde hij voor de start van zijn eerste koers van het seizoen aan WielerFlits.

Jordy, het is goed om je weer op een wedstrijd te zien. Hoe is het met je?
“Goed, dank je wel. Ik ben heel blij dat ik weer aan de start van een koers kan staan. Dat is inmiddels weer acht maanden geleden. Ik heb er hard voor gewerkt om terug te zijn. Het was een periode met ups en downs, maar we zijn er geraakt.”

Kan je nog eens uitleggen wat er juist aan de hand was?
“In augustus hebben ze een aandoening aan mijn hart (myocarditis, een ontsteking aan de hartspier, red.) ontdekt. Ik heb een aantal weken allerlei onderzoeken moeten ondergaan. Mijn comeback heeft lang geduurd, langer dan verwacht misschien. Dat zorgt ervoor dat ik des te blijer ben dat ik nu weer aan de start sta en dat ik de vrijgeleide heb gekregen om te koersen. Ik mag gewoon mijn ding doen en kijken hoe ik me voel. Er is geen druk. Die is overigens al groot genoeg vanuit mezelf.

Wat heb je moeten doen nadat die aandoening ontdekt is?
“Ik heb het heel rustig moeten aanpakken. Ik heb 12 weken lang echt volledig gerust. Ik heb ook heel veel controles moeten ondergaan. Maar ik heb er ook een positieve draai aan kunnen geven door bijvoorbeeld op vakantie te gaan met mijn vriendin en naar de bijeenkomsten van het team te gaan. Al bij al is het daardoor snel gegaan. De trainingen hadden wel meer tijd nodig dan gedacht.”

Sinds wanneer ben je weer voluit aan het trainen?
“Sinds december, denk ik. Het waren maanden met ups en downs. Die downs heb ik nu al weer een lange tijd niet gehad. Vandaar dat ik nu weer kan koersen. Dat was de enige voorwaarde. Mijn conditie was minder belangrijk voor deze wedstrijd. Die zal niet zo zijn zoals vorig jaar in Leuven (Bouts werd aan het einde van het vorige seizoen sterk vijfde in de Tour of Leuven en tiende in de Druivenkoers, red.).

Die downs waarover je het hebt, wat houden die juist in?
“Goh. Ik was net niet belastbaar genoeg. Het was niet wat ik gewend was. Ik was niet klaar om vijf à zes uur na elkaar te trainen in het begin. Ik had gelukkig wel een fijne samenwerking met mijn nieuwe trainer, Boy Sanders. Hij behoort ook tot de ploeg en het contact verliep daardoor heel goed. We hebben elkaar dagelijks gesproken. Dat heeft ervoor gezorgd dat het de laatste tijd snel is kunnen gaan en dat het mogelijk was om nu weer te kunnen koersen.”

Voelde je je die laatste tijd dan weer echt renner?
“Natuurlijk had ik die eerste weken heel veel vragen. Die zijn niet allemaal beantwoord, maar dat hoeft niet. Maar eigenlijk heb ik me altijd renner gevoeld. De ploeg heeft me altijd betrokken. Ik ben in eerste plaats mee op stage gegaan in december. Ik trainde er niet met de groep, maar ik was er wel. Ook op het teamweekend was ik erbij. Ik heb me dus altijd renners gevoeld. Maar dat ik nu voor het eerst aan de start kom in een profkoers als profrenner, is een droom. Die droom heb ik heel lang gehad en nu is het toch zover.

Wat volgt er na je eerste koers?
“Ik ga vooral niet rusten. Dat heb ik al voldoende gedaan. Het plan is om nu een aantal weken, maximum twee, te trainen. Daarna zal ik volledig terugkeren in koers. Er staan een aantal mooie koersen op het programma, meerdaagse wedstrijden ook. Die zal ik ook nodig hebben. Het is zaak om zo snel mogelijk mijn topvorm te bereiken.”

Wanneer denk je dat je die topvorm weer gaat bereiken?
“Dat is een moeilijke vraag. Ik kan er niet echt een datum op plakken. Ik hoop dat ik eind mei weer de oude ben. Dan staan er ook mooie koersen voor de deur. De Ronde van Noorwegen bijvoorbeeld en in juni de Baloise Belgium Tour en het BK. Ik hoop dat ik dan mijn vorm van vorige zomer weer te pakken heb. Zowel voor mezelf als voor het team.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.