Jos van Emden blijft ploegmaats voor in proloog ZLM Tour

woensdag 19 juni 2019 om 20:10
Jos van Emden blijft ploegmaats voor in proloog ZLM Tour

Jos van Emden - foto: Cor Vos

Jumbo-Visma heeft de start van de ZLM Tour niet gemist. In de proloog rond Yerseke zette Jos van Emden de snelste tijd op de klokken, terwijl ploegmaats Mike Teunissen en Tony Martin de overige podiumplekken bezetten. Van Emden is tevens de eerste leider.


Na een jaar afwezigheid is de ZLM Tour teruggekeerd op de wielerkalender. Een nieuwe naam, een nieuwe organisatie en een nieuwe koersdirecteur, maar verder bleef het concept van de rittenkoers bij het oude. De koers dient voor sprinters namelijk nog altijd als ultieme voorbereiding op de Tour de France. En vanavond konden de renners de benen al eens pijnigen in de proloog over 6,8 kilometer rond Yerseke.

Bryan Boussaer was de eerste renner die van het startpodium rolde, maar de jonge Belg, die we onder meer kennen uit het baanwielrennen, zou met een tijd van 8:38 niet meedoen om de winst. Boussaer zag zijn tijd al snel verbeterd worden door Ludovic Robeet. Vervolgens pakte Dylan Groenewegen de toptijd af, iets wat Harry Tanfield, Jan Bakelants, Amund Grøndahl Jansen, Asbjorn Kragh Andersen en Mads Schmidt Würtz hem nadeden.

Knaltijd van Mike Teunissen
De eerste echte knaltijd kwam van Mike Teunissen. De Nederlander dook met 7:56 als eerste onder de acht minuten en had daarmee de lat hoog gelegd voor de concurrentie. Alleen ploegmaat Jos van Emden dook er nog onderdoor. Van Emden, in 2010 nationaal kampioen tijdrijden en later winnaar van onder meer de afsluitende tijdrit van de Giro d’Italia 2017, werkte de 6,8 kilometer rond Yerseke af in 7:54.

Mike Teunissen en Jos van Emden – foto: Cor Vos

Na hem moesten nog een kleine twintig renners binnenkomen. Max Walscheid reed met 8:00 een verdienstelijke tijdrit en ook Alex Dowsett (7:58) en viervoudig wereldkampioen Tony Martin (7:56) kwamen nog dichtbij. De winst was echter vergeven aan Van Emden, die daarmee een mooie nieuwe zege aan zijn palmares toevoegde. Teunissens tijd bleek voldoende voor de tweede plek, terwijl Martin het feestje voor Jumbo-Visma compleet maakte met plek drie.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.