Jos van Emden pakt de winst in Chrono des Nations
foto: Cor Vos
zondag 20 oktober 2019 om 16:28

Jos van Emden pakt de winst in Chrono des Nations

Jos van Emden heeft in Frankrijk de eendagstijdrit Chrono des Nations gewonnen. De Nederlands kampioen tijdrijden van Jumbo-Visma zette rondom Les Herbiers de snelste tijd neer met een bijbehorend gemiddelde van 50,4 kilometer per uur. Filippo Ganna (Team Ineos) werd tweede, voor Van Emdens ploeggenoot Primoz Roglic.

Jos van Emden had de snelste tijd aan het eerste tussenpunt, nipt voor Filippo Ganna en tien seconden voor ploeggenoot Primoz Roglic. Aan het tweede meetpunt kwam ook Rasmus Quaade bovendrijven, met een tijd die dertien seconden sneller was dan die van Van Emden. Ganna en Roglic volgden daar al op meer dan een halve minuut.

Quaade zakte vervolgens weer weg, waardoor Van Emden bij het derde tussenpunt weer aan kop van de tabellen kwam te staan. Ganna en Roglic ontliepen elkaar niet veel en volgden op een twintigtal seconden. Nederlands kampioen Van Emden zette uiteindelijk 55:02 (50,4 km/h gemiddeld) op de borden, de op dat moment snelste tijd aan de finish.

Filippo Ganna liep in de slotfase in, maar kwam tien seconden tekort om onder de tijd van Van Emden te duiken. Niki Terpstra en Mikkel Bjerg kwamen niet in de buurt, evenals Martin Toft Madsen, die viel en daardoor kansloos was. De enige tegenstand kwam nog van Vuelta-winnaar Roglic, die aan de streep derde was op achttien tellen van Van Emden.

foto: Cor Vos

Strijd om UCI-punten
Met Chrono des Nations is het Europese wegseizoen 2019 ten einde gekomen. Toch was een strijd nog interessant: die om de UCI-punten in de top van de World Ranking voor ProContinentale teams. Niki Terpstra (20 punten) en Anthony Turgis (3 punten) bezorgden Total Direct Energie in totaal 23 punten. Xandro Meurisse (5 punten) sprokkelde nog iets voor Wanty-Gobert, terwijl Corendon-Circus met Jimmy Janssens (5 punten) en Otto Vergaerde (3 punten) acht punten binnenhaalde.

Na dit weekend volgt een nieuwe update in de UCI World Ranking voor ploegen.

Vrouwen en beloften
Bij de vrouwen ging de winst in de Chrono des Nations naar Leah Thomas (Bigla). Zij versloeg Vita Heine (Hitec Products) en Emma Norsgaard (Bigla). Bij de beloften ging de winst naar Jasper De Plus, de jongere broer van Jumbo-Visma-renner Laurens De Plus.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.