José De Cauwer geeft Evenepoel Giro-advies: “Meerijden, kijken en volgen”

dinsdag 16 juni 2020 om 09:15
José De Cauwer geeft Evenepoel Giro-advies: “Meerijden, kijken en volgen”

© Cor Vos

José De Cauwer blijft nuchter wanneer het over de Giro-ambities van Remco Evenepoel gaat. “Een top vijf bij zijn debuut zou straf zijn. Het podium ronduit fenomenaal.” 

Alle toppers willen naar de Tour de France.  En omdat de Giro al dertien dagen na de Tour begint, met ook nog eens een WK ertussen, zijn er geen klassementsrenners die de dubbel doen. Dat komt goed uit voor Remco Evenepoel, die op zijn twintigste zijn debuut zal maken in de Ronde van Italië. “Al moet je dat toch met een korrel zout nemen”, vertelt José De Cauwer aan Het Nieuwsblad. “Vincenzo Nibali, Richard Carapaz, Simon Yates en Jakob Fuglsang zijn ook geen kleine jongens.”

De Sporza-analist ziet zelfs een nadeel aan het minder kwalitatieve deelnemersveld. “Het zal er misschien voor zorgen dat hij mee de koers moet dragen, maar daarvoor heeft hij de ploeg niet. Ik adviseer hem om mee te rijden, te kijken en te volgen. Hij zal wel een tweetal mannen bij zich hebben die hem op de juiste plek afzetten in de bergen. Diep in de finale kan je nog eens kijken, dan kan je niet zoveel meer verkeerd doen. Hoogstens een halve minuut verspelen door een foutje.”

Surfen op de trein van Ineos
Daarnaast zou De Cauwer Evenepoel zijn Giro laten afstemmen op Carapaz en zijn sterke Ineos-team. “Hij kan mee surfen op die trein. Remco wil een grote coureur worden in de grote ronden: dan moet je de rits opentrekken als de groten dat doen. Met andere woorden: niet meegaan in ontsnappingen en op die manier sluiks tijd nemen. Hij is Remco Evenepoel en heeft al een bepaalde status. Hij moet naar de groten kijken.”

De Cauwer blijft realistisch als het over het resultaat in Milaan gaat. “Het podium? Dat zou fenomenaal zijn op die leeftijd. Zelfs als hij de top vijf haalt, vind ik dat straf. Niet op een kwartier van de eindwinnaar, hé. Maar op zo’n minuut of drie. Wat hij voorlopig gedaan heeft, is al geweldig. En als er iets is wat hij niet kan, dan zien we dat wel in de Giro. Daarna volgt een tussentijdse afrekening, al is hij dan nog altijd maar twintig.”

Lees hier welke kopmannen Giro, Tour en Vuelta rijden

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.