Juan Pedro López stelt eindzege veilig in Tour of the Alps, slotrit voor Aurélien Paret-Peintre
foto: Cor Vos
vrijdag 19 april 2024 om 15:20

Juan Pedro López stelt eindzege veilig in Tour of the Alps, slotrit voor Aurélien Paret-Peintre

Juan Pedro López heeft zijn eindzege in de Tour of the Alps veiliggesteld. De slotrit werd gewonnen door Aurélien Paret-Peintre, die de sprint van het uitgedund peloton won. Antonio Tiberi en Valentin Paret-Peintre eindigden als tweede en derde in de laatste rit.

De vijfde en laatste etappe van de Tour of the Alps trok van en naar Lovico Terme. De eerste 50 kilometer van de rit was vlak, maar daarna stonden er flink wat hoogtemeters op het menu. Het peloton moest namelijk twee keer de Palù del Fersina (12,5 kilometer aan 6,1%) beklimmen. De top van de tweede en laatste beklimming lag op zo’n 25 kilometer van de streep.

Het was ook een korte etappe van minder dan 120 kilometer. Daardoor kregen we geen traditionele vlucht te zien. Het was INEOS Grenadiers die dat probeerde te voorkomen en zelf hun kopmannen in de aanval stuurde. Tobias Foss en Geraint Thomas probeerden, maar hadden beiden weinig succes.

Thomas gaf niet op na enkele mindere dagen – foto: Cor Vos

Tiberi en Poels proberen het
Thomas reed wel een tijdje voor het peloton uit, samen met Hugh Carthy en Giulio Pellizzari, maar werd aan de voet van de slotklim weer ingerekend. Op die slotklim waren het de mannen van Bahrain-Victorious die het leider Juan Pedro López probeerden lastig te maken. Eerst was het Antonio Tiberi die in de aanval ging, maar de Italiaans werd teruggehaald door López zijn ploeggenoot Carlos Verona.

Even later was het Wout Poels die het hazenpad koos. De Nederlander sloop weg, maar in het uitgedunde peloton zette Decathlon AG2R La Mondiale zich opeens op kop. Zij verdedigden de tweede plek van Ben O’Connor. Een groot gat sloeg Poels dan ook niet, op de top van de Palù del Fersina had hij slechts zestien seconden te pakken. Na enkele kilometer dalen had hij dan ook door dat zijn poging tot niets ging leiden, waarna hij zich liet terugzakken.

Poels slaagde er niet in om weg te geraken – foto: Cor Vos

Sprinten voor ritwinst
Terwijl López met al zijn concurrenten een praatje ging slaan, reed Verona ongestoord op kop. Er kwamen nog wel een aantal demarrages in de laatste kilometer, maar uiteindelijk werd er toch gewoon gesprint in de straten van Levico Terme. Bahrain-Victorious speelde het tactisch niet sterk. Poels moest daardoor al zeer snel beginnen aan zijn sprint, waarna hij stilval en vrede moest nemen met plaats vijf. Aurélien Paret-Peintre deed het beter en sprintte overtuigend naar de zege. Tiberi werd tweede, Aurélien zijn broer Valentin derde.

López kwam als negende over de streep en stelde daarmee zijn eindzege veilig. Voor de 26-jarige Spanjaard is het zijn tweede profzege. O’Connor en Tiberi leggen beslag op plek twee en drie in het eindklassement.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.