Juan Sébastian Molano wint felbetwiste etappe in Tour Colombia
foto: Cor Vos
donderdag 14 februari 2019 om 18:51

Juan Sébastian Molano wint felbetwiste etappe in Tour Colombia

UAE Emirates hoopte met Fernando Gaviria de nodige etappes te winnen in de Tour Colombia 2.1, maar de topsprinter moest vandaag ziek afhaken. Geen probleem, moet ploeggenoot Juan Sébastian Molano gedacht hebben. De 24-jarige renner wist in de derde etappe namelijk naar de zege te snellen. Rigoberto Urán mag zich opnieuw leider noemen.

De renners finishten vandaag niet voor een voetbalstadion, gemeentehuis of museum, maar voor een… winkelcentrum! Start en finish vonden plaats in Llanogrande, zo’n vijftien kilometer ten noorden van La Ceja, de aankomstplaats van gisteren. Ditmaal werd echter niet de rode loper uitgerold voor de sprinters.

Sterker nog: in de laatste 15 kilometer kregen de snelheidsduivels de Alto El Nano (3,9 km aan 5,6%) en een ongecategoriseerd klimmetje (1 km aan 4,9%) voor de wielen geschoven. Te zwaar voor mannen als Álvaro José Hodeg, Juan Sébastian Molano en Martin Laas? Voor een antwoord op die vraag, moesten we nog enkele uren wachten.

Fabio Duarte trekt ten aanval 
Want eerst ging de aandacht uit naar een kopgroep van zes. Met Fabio Duarte, William Muñoz, José Castro, Brayan Ramírez, Steven Cuesta en Marvin Angarita hadden de Colombiaanse wielerfans weer voldoende thuisfavorieten om voor te juichen. Met Duarte reed er bovendien een oude bekende voorop: de coureur van Medellín werd in 2008 nog wereldkampioen bij de beloften.

Er werd van bij de start flink doorgereden, wat voor aardig wat slachtoffers zorgde. Zo werd de kopgroep al snel uitgedund tot vier renners: Angarita, Duarte, Muñoz en Ramírez. In het peloton stond de deur ook wagenwijd open. Zo besloten sprinters als Marco Benfatto en Andrea Guardini om in de bezemwagen te stappen.

Spektakel in de finale! – foto: Cor Vos

Leider Hodeg moet passen, favorieten roeren zich 
Ook leider Hodeg had het lastig: de renner van Deceuninck-Quick Step moest het peloton laten gaan, waardoor we een nieuwe leider kregen in deze Tour Colombia 2.1. En de vier vluchters? Die begonnen inmiddels aan de Alto El Nano, de voorlaatste klim van de dag. Het peloton was echter niet ver, waardoor Duarte en co niet veel later werden ingerekend.

Wat we vervolgens kregen? Vuurwerk! Daniel Felipe Martinez, Oscar Sevilla, Sergio Henao en Nairo Quintana… Meerdere klassementsrenners vielen aan, maar veel bewegingsvrijheid kregen ze niet. Marc Soler en Martinez probeerden er ook nog vanonder te muizen, maar we kregen uiteindelijk (toch) een sprint van een uitgedund ‘peloton’.

Molano blijkt uitstekende vervanger voor Gaviria 
Om terug te komen op de eerste vraag: was de derde etappe nu te zwaar voor de sprinters? Het antwoord was nee, aangezien Molano er als enige (top)spurter nog bijzat. De renner van UAE Emirates begon zijn sprint op het goede moment, en wist Julian Alaphilippe en Diego Ochoa zo overtuigend achter zich te houden.

Rigoberto Urán staat opnieuw aan de leiding – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.