Julian Alaphilippe blijft sterke sprinters voor op Punta Negra
foto: Cor Vos
maandag 28 januari 2019 om 23:29

Julian Alaphilippe blijft sterke sprinters voor op Punta Negra

Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe van de Vuelta a San Juan gewonnen. De Fransman van Deceuninck-Quick Step kwam solo over de meet na een late aanval. Hij bleef nipt een aanstormende groep met sterke sprinters voor: Simone Consonni werd tweede, voor Peter Sagan. Fernando Gaviria handhaafde zich in de voorste groep en blijft leider.

Organisatie houdt rekening met hitte
Met een half uur vertraging werd de etappe op gang geschoten. Dit in verband met de verwachtte hitte in de provincie San Juan. De etappe werd daarom ook ingekort, door één lokale ronde van 28 kilometer te schrappen. Kort na de start wist klassementsleider Fernando Gaviria de eerste tussensprint (en drie bonificatieseconden) te winnen.

Na achttien kilometer ontstond de kopgroep van de dag: Hamish Schreurs (Israel Cycling Academy), André Eduardo Gohr (Brazilië), Edison Bravo (Chili) en Miguel Alvárez (Mexico) kozen het hazenpad. De voorsprong werd niet groter dan vier minuten.

Alaphilippe opent de debatten op Punta Negra-dam
Het peloton wist op het heuvelachtige parcours, met vier keer de beklimming van een betonnen dam bij de San Juan-rivier, de vluchtgroep in de greep te houden. Schreurs bleek de sterkste vooraan te zijn, waardoor hij na de voorlaatste beklimming van de Punta Negra Dam alleen overbleef aan kop. Deceuninck-Quick Step en BORA-hansgrohe bepaalden het tempo en haalden op negen kilometer van de streep Schreurs in.

Ruim tien kilometer voor het einde vond een kleine valpartij plaats in het pak. Het was zonder grote favorieten, maar het peloton dunde wel enigszins uit. Het leek een ware sprintvoorbereiding in aanloop naar de voet van de slotklim, waar elke topper goed van voren aan wilde beginnen. Nairo Quintana was een van de renners op de voorste rij bij het opdraaien van de klim naar de dam.

Evenepoel verstoort achtervolging
Winner Anacona voerde het tempo op in dienst van Quintana, die gevolgd werd door Julian Alaphilippe. De eerste demarrage op twee kilometer van de streep was van Alaphilippe, die gevolgd werd door Tiesj Benoot en Quintana. De Fransman ging solo verder omdat zijn medevluchters niet konden volgen. BORA-hansgrohe probeerde Alaphilippe nog terug te pakken, maar zij kwamen te laat, mede door afstopwerk van Remco Evenepoel. De jongeling handhaafde zich goed van voren en verstoorde het werk van de jagers, waardoor zijn ploegmaat kon zegevieren.

Evenepoel is door zijn vijftiende plek op de Punta Negra gestegen naar de veertiende plaats in het klassement. Hij start dinsdag in de groene leiderstrui voor beste jongere. Zijn achterstand op leider Gaviria is dertien seconden.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
28 januari 2019 23:44
Waar zitten Ier al de haters tegen UAE nu zijn ze stil!
Kweet seizoen is vroeg ma toch Tour down under phillipsen gewonnen en ploegenklassement gewonnen een goede pogacar ook! Nu gisteren gaviria en nu consonni 2e en alweer 3 renners in top10 klassement!! Ik kan niet wachten wat het gaat worden voor de rest vant jaar kweet er zullen het er het nu eens mee zijn me mij ma de resultaten liegen niet..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.