Julian Alaphilippe schittert ook in Tirreno, Adam Yates nieuwe leider

donderdag 14 maart 2019 om 16:26

foto: Cor Vos

Julian Alaphilippe blijft schitteren in Italië. De Fransman van Deceuninck Quick-Step versloeg in Pomarance Greg Van Avermaet en Alberto Bettiol na een pittig sprintje bergop. Adam Yates mag zich dan weer de nieuwe leider noemen in Tirreno-Adriatico.


Na de veelbesproken ploegentijdrit in Lido di Camaiore, kregen de puncheurs vandaag de (eerste) kans om verloren tijd goed te maken. De eerste rit in lijn voerde het peloton namelijk van Camaiore naar Pomarance, waar de finishstreep was getrokken na een 12,3 kilometer lange klim.

Vijftal in de aanval 
Mocht Michael Hepburn zich na afloop opnieuw laten huldigen als leider van Tirreno-Adratico? Voor een antwoord op die vraag moesten we nog enkele uren wachten. Eerst ging de aandacht uit naar Mirco Maestri, Natnael Berhane, Stepan Kurianov, Sebastian Schönberger en de afscheidnemende Markel Irizar.

Dit vijftal wist een maximale voorsprong bijeen te fietsen van vijf minuten, maar Mitchelton-Scott – met leider Hepburn op kop van het peloton – had de situatie onder controle. Op de Castellina Marittima en Serrazzano smolt de voorsprong van de koplopers als sneeuw voor de zon.

Michael Hepburn op kop van het peloton – foto: Cor Vos

Laatste woord aan de favorieten
De vluchters werden net voor de voet van de slotklim naar Pomarance ingerekend. Het laatste woord was kortom aan de klassementsrenners. En ja, we kregen een nieuwe leider, aangezien Hepburn het peloton liet gaan. Zijn taak zat erop. Aan Adam Yates, Primož Roglič of Tom Dumoulin om de leiderstrui over te nemen.

Het duurde lang vooraleer de koers ontplofte, maar op zes kilometer van de streep gooide Daniel Oss de knuppel in het hoenderhok. De Italiaan van BORA-hansgrohe sloeg – bij afwezigheid van een geloste Peter Sagan – een gaatje, maar werd al vrij snel weer ingerekend. Het was Mitchelton-Scott dat het tempo bijzonder hoog hield.

 Primož Roglič maakte indruk in de finale – foto: Cor Vos

Dumoulin en Roglič in de aanval! 
Het tempo lag echter niet hoog genoeg voor Alexey Lutsenko. De Kazachse kampioen schudde een indrukwekkende versnelling uit zijn benen, maar werd vrijwel direct gecounterd door Roglič. Dit tweetal wist – samen met Simon Clarke en Tom Dumoulin – weg te rijden. Het (uitgedunde) peloton was echter niet ver.

Roglič maakte indruk in de slotkilometers, maar de Sloveen van Jumbo-Visma wist zijn concurrenten nét niet uit het wiel te rijden. We begonnen dan ook met een grote favorietengroep aan de laatste kilometer. Alaphilippe had zich in de finale duidelijk weggestopt, maar hij zat perfect geplaatst met nog enkele honderden meters te gaan.

Alaphilippe sprint naar de zege, Yates nieuwe leider
De sprint bleek vervolgens een koud kunstje voor de rappe Fransman. Hij versloeg Van Avermaet en Bettiol. Adam Yates kwam als vijfde over de streep, en mag zich de nieuwe leider noemen in Tirreno-Adriatico. Met Wout Poels (achtste) eindigde er één Nederlander bij de eerste tien.

Alaphilippe sprint de concurrentie op achterstand – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

1 Reactie

williams 14 maart 2019 om 18:24

Als je met Alaphilippe aan een niet te lange berg begint weet je dat plaats 2 het hoogst haalbare is…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.