Julian Alaphilippe valt in de prijzen na succesvol seizoen
foto: Cor Vos (archief)
zondag 1 december 2019 om 09:10

Julian Alaphilippe valt in de prijzen na succesvol seizoen

Julian Alaphilippe is door rennersvakbond UNCP verkozen tot Frans wielrenner van het jaar. De 27-jarige coureur van Deceuninck-Quick-Step haalde het voor Thibaut Pinot en Guillaume Martin. De keuze voor Alaphilippe is nauwelijks verrassend te noemen, aangezien de puncheur in 2019 meerdere klassiekers wist te winnen.

De springveer uit Saint-Amand-Montrond won dit jaar Strade Bianche, Milaan-San Remo én de Waalse Pijl. Daarnaast boekte hij ritzeges in de Vuelta a San Juan, de Tour Colombia 2.1, Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland én het Critérium du Dauphiné. Maar de meeste indruk maakte hij toch echt in de Tour de France, door twee ritten te winnen, veertien dagen de gele trui te dragen en als vijfde te eindigen in het klassement.

Alaphilippe was overigens niet de enige renner die in het zonnetje werd gezet. Zo werd Benoît Cosnefroy verkozen tot meest beloftevolle renner van 2019, terwijl Rémi Cavagna de prijs van beste ploegmaat kreeg uitgereikt. Groupama-FDJ bleek dan weer de beste ploeg van het afgelopen wielerjaar, voor Cofidis en AG2R La Mondiale. Pauline Ferrand-Prévot heeft volgens de jury dan weer de beste prestatie geleverd in 2019.

Velo d’Or 
Voor Alaphilippe kan het een perfect weekend worden, aangezien hij ook is genomineerd voor de Velo d’Or, de trofee die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste wielrenner. Na vandaag kennen we de opvolger van Alejandro Valverde, de ervaren Spanjaard die dit jaar geen kans maakt op de prijs. De Velo d’Or is een initiatief van het Franse maandblad Vélo Magazine en werd de eerste keer uitgereikt in 1992.

Naast Alaphilippe zijn ook Mathieu van der Poel, Egan Bernal, Richard Carapaz, Remco Evenepoel, Caleb Ewan, Jakob Fuglsang, Philippe Gilbert, Primož Roglič, Mads PedersenElia Viviani en Annemiek van Vleuten genomineerd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.