Julian Alaphilippe zet Colombianen een hak in Colombia
foto: Cor Vos
zaterdag 16 februari 2019 om 19:16

Julian Alaphilippe zet Colombianen een hak in Colombia

Julian Alaphilippe heeft de spectaculaire vijfde etappe in de Tour Colombia 2.1 gewonnen. De coureur van Deceuninck-Quick Step haalde in extremis de leiders Ivan Sosa en Daniel Martinez bij, waarna hij met overmacht naar de zege spurtte voor Miguel Ángel López en Richard Carapaz. Met deze zege neemt de Fransman de leiding over van zijn ploeggenoot Bob Jungels.

In de Tour Colombia 2.1 mochten de beste Colombiaanse renners en enkele Europese toppers het met elkaar uitvechten wie een grote stap richting de eindzege in de Colombiaanse wielerronde zou zetten. De vijfde etappe in en rondom La Union zorgde uiteindelijk voor een spektakelstuk.

Froome moet vroeg lossen
Het spektakelstuk werd niet verzorgd door Chris Froome. De Britse viervoudige winnaar van de Tour de France moest het peloton al heel vroeg laten gaan, waardoor de hoop bij de Britse miljoenenploeg nu gevestigd was op Ivan Sosa en Egan Bernal.

Omvangrijke kopgroep met sterke coureurs vormt zich
Op het moment dat Froome moest lossen, roerden enkele favorieten zich. Een omvangrijke kopgroep vormde zich met daarbij Alaphilippe, Richard Carapaz, Winner Anacona, Sosa, Daniel Martinez en Oscar Sevilla. Zij reden weg, maar Astana – dat Miguel Ángel López binnen de gelederen had – liet nooit definitief begaan. Zij vonden de kopgroep te sterk om zomaar weg te laten rijden.

De voorsprong van de kopgroep werd daardoor nooit groter dan anderhalve minuut. Bij het oprijden van de slotklim leek het peloton te laat te komen. Tijdens het oprijden van de Alto La Union bleken Sosa en Martinez de beste uit de kopgroep te zijn: zij lieten alle anderen achter.

Vuurwerk tussen de favorieten! – foto: Cor Vos

Colombianen zorgen voor spektakel, Sosa en Martinez lijken uit zicht
Achter hen maakten de Colombiaanse favorieten koers met elkaar. López, Bernal en Nairo Quintana vielen allen aan en veegden alle coureurs uit de kopgroep één voor één op. López bleek van hen de beste te zijn. Vlak voor de top kwam hij bij Alaphilippe en Carapaz aan, met wie hij doorreed naar de streep. Samen leken zij tevergeefs te jagen op Sosa en Martinez vooraan.

Alaphilippe slaat dubbelslag
In de laatste kilometers zagen de achtervolgers echter ineens de twee leiders voor zich uitrijden. Een aantal nieuwe snokken werd op de pedalen gegeven, waarna Sosa en Martinez nog in extremis gepasseerd werden door de achtervolgers. Alaphilippe bleek na een lange dag in de aanval nog het meeste overschot te hebben: hij verwees López en Carapaz naar de plekken twee en drie.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.