Julian Mertens (26) zet noodgedwongen punt achter carrière
foto: Bingoal WB
zondag 2 juni 2024 om 12:27

Julian Mertens (26) zet noodgedwongen punt achter carrière

Julian Mertens zal niet meer terugkeren in het wielerpeloton. De 26-jarige Belg was ruim een jaar geleden betrokken bij een zwaar trainingsongeluk en lag als gevolg daarvan enkele dagen in kunstmatige coma. Na een lange revalidatie probeerde Mertens nog wel zijn oude leven als wielrenner op te pakken, maar dit zit er niet meer in.

“Een jaar later… Ik keer jammer genoeg niet terug in het peloton. Ik heb er alles aan gedaan, maar de blessures die ik heb opgelopen zijn gewoon te zwaar om volledig van te herstellen. Ik wil iedereen bedanken die me heeft geholpen tot waar ik nu ben, en dan vooral mijn vriendin, familie, vrienden en ouders”, kondigt hij op Instagram zijn afscheid aan.

Mertens werd in mei 2023 tijdens een trainingstocht aangereden. De Belg kan zich niets meer herinneren van het ongeluk. “Alles stopte voor mij op dat moment. Een tractor verloor zijn lading op de weg en ik verloor de controle over mijn fiets en botste zo op het voertuig”, liet hij enkele maanden na het ongeval weten.

Mertens werd vervolgens met diverse verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. De artsen besloten hem in een kunstmatige coma te plaatsen. Ook waren drie operaties nodig om de schade bij Mertens te herstellen. “De fysieke consequenties waren erg groot. Bijna mijn hele bovenlichaam was gebroken. Negen ribben, twee breuken in de ruggengraat, schouderblad, sleutelbeen, kaak en tanden, armen, rugwervels, achterhoofd… En mijn linkerbeen was een paar dagen gevoelloos.”

“Ik was drie weken in het ziekenhuis en nadat hij thuis kwam, mocht ik langzaam weer bewegen. Ook moest ik opnieuw leren lopen. In juli werd een prothese in mijn ruggengraat geïmplanteerd, waarna ik echt kon revalideren. Ik kon weer gaan lopen, zwemmen en stapte in oktober weer op mijn fiets”, aldus Mertens, die hoopvol was over zijn verdere carrière.

Carrière 
Een terugkeer als wielrenner blijkt echter niet mogelijk en dus moet Mertens op zijn 26ste al een punt zetten achter zijn carrière. Hij begon zijn profloopbaan in 2020 bij Sport Vlaanderen-Baloise en vertrok na drie seizoenen naar Bingoal WB, meteen ook zijn laatste werkgever. Mertens wist geen overwinningen te boeken op het hoogste niveau, maar was in al die jaren wel goed voor enkele ereplaatsen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.